Med knappt ett år kvar till valet väcks frågan om vilka partier som kan komma att regera tillsammans. Foto: TT

Fem regeringsalternativ till valet

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt ett år kvar till valet ställer sig många frågan om vilka partier som kommer kunna regera tillsammans. SVT Nyheter har frågat statsvetaren Jonas Hinnfors om för- och nackdelarna med fem olika regeringsalternativ.

Alliansen (37,6)

Talar för: Har regeringserfarenhet och samsyn i ganska många frågor. Partierna uttrycker ofta att Alliansen är deras huvudalternativ.

Talar emot: Ett samarbete mellan partierna hänger på att de blir större än de rödgröna i valet. I dag är partierna inte heller lika samstämda som när de satt i regering tillsammans.

Expertens kommentar: – Det är en viss utmaning i att presentera sig som ett trovärdigt slagkraftigt regeringsalternativ. Vi vet ju ännu inte om Alliansen kommer att gå till val på ett gemensamt manifest, säger Jonas Hinnfors.

S+MP (35,6)

Talar för: Socialdemokraterna och Miljöpartiet har regeringserfarenhet och samarbetar redan i dag.

Talar emot: Regeringen har i dag problem med att få igenom sina förslag. Ett fortsatt regeringssamarbete bygger på att Alliansen bestämmer sig för att inte rösta ner dem, för sannolikheten att Sverigedemokraterna gör det är stor. S och MP har opposition från båda håll, så det blir lätt för oppositionen att påverka.

Expertens kommentar: – De går ju till val med separata valplattformar. Men om de rödgröna tydligt är större än Alliansen är det inte otänkbart att de försöker samarbeta, säger Jonas Hinnfors.

S+MP+V (41,9)

Talar för: De kan sköta förhandlingarna internt inom regeringen. Vänsterpartiet blir inte ett stödparti som kan gå i opposition, man slipper alltså opposition från både höger och vänster.

Talar emot: S, MP och V kommer troligen inte få majoritet, de kommer därför tvingas till blocköverskridande överenskommelser. Då kan det störa med ett flankparti som drar till vänster från det motsatta blocket.

Expertens kommentar: – Jag tror att de är ganska oroade över att ha Vänsterpartiet i regeringen. Man hade kunnat göra det 2014 och det har man inte gjort, säger Jonas Hinnfors.

S+MP+C+L (51,9)

Talar för: Tillsammans skulle de kunna bilda en majoritetsregering. Partierna är en bred mitt som redan i dag finner blocköverskridande samarbete i sakfrågor.

Talar emot: De har ett stort ideologiskt spann och kommer behöva föra politik som täcker upp både till vänster och höger. Därför kommer man behöva göra många kompromisser. För Socialdemokraterna skulle ett samarbete leda till interna strider, flera tunga LO-ledare är ganska kritiska till en sådan överenskommelse.

Expertens kommentar: – Man har identifierat ett antal problem och då vill man pröva nya vägar. Då kan man få en bred socialliberal hållning där man kan hitta kompromisser. Löfven säger ofta att han vill regera med något eller flera allianspartier. Men man måste vara beredd att kompromissa ganska ordentligt, säger Jonas Hinnfors.

SD+M+KD (39,7)

Talar för: Det skulle vara en stor framgång för SD att regera med M och KD. Partiet skulle slutligen ha blivit accepterat av två partier. De har viss samsyn när det kommer till migrationsfrågor.

Talar emot: Det finns en risk att samarbetet skulle slitas isär när det kommer till frågor om EU, global tillhörighet och liberalt företagande. De liberala benet inom M skulle inte vara bekväma med ett SD-samarbete. Dessutom finns en risk att Sverigedemokraterna, som själva kritiserat etablissemanget, ses som en del av det.

Expertens kommentar: – På kort sikt är det kanske osannolikt. Det bygger i så fall på att de här tre partierna får mer än 50 procent av rösterna. Jag tror att de andra partierna skulle vilja förhindra en sådan här regering, säger Jonas Hinnfors.

Siffran i parentes

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning. Med statistisk säkerhetsställda metoder presenterar man ett hypotetiskt valresultat om det skulle vara val i riksdagen i dag.

Senast presenterades den i juni i år. Siffran i parentes visar det sammanlagda stödet i procent för koalitionerna.

Agenda om regeringsalternativ

Efter debatten om Alliansens regeringsalternativ – hur ska socialdemokraterna övertyga i regeringsfrågan?

Se reportaget i Agenda på söndag 22/10 klockan 21.15 i SVT Play eller på SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.