Foto: TT

Fi tycker en sak – Schyman en annan

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman är partiets stora stjärna. Men hennes åsikter skiljer sig från partiets på flera punkter. Det visar SVT:s valkompass.

En överväldigande majoritet, 29 av 36 svarande, av riksdagskandidaterna för Feministiskt initiativ tycker att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag att höja pensionsåldern. Men partiledare Gudrun Schyman svarar i SVT:s Valkompass att hon tycker att det är ett ganska bra förslag.

– Jag tycker att det ska vara rimligt att man ska få jobba längre, men utan att man för den delen försämrar möjligheten att få lämna tidigare. Men ska få jobba längre, det betyder inte att man ska kräva av alla att göra det, säger Schyman till SVT Nyheter.

Val 2014

Svarar ja på lägre ingångslön

På påståendet ”det ska vara lägre ingångslön för ungdomar på första jobbet” är motståndet ännu mer massivt. Den enda som tycker att det är ett ganska bra förslag är Gudrun Schyman.

– Jag tänker på lärlingssystemen där man har möjlighet att kombinera utbildning och arbete och då avvika från den kollektivavtalade ingångslönen.

Så du tycker inte att unga människor generellt ska ha lägre ingångslön?

– Nej, det tycker jag inte. Jag fyllde i undersökningen lite snabbt.

”Inget problem”

På frågan om staten ska ta över ansvaret från sjukvården från landstinget är partiet splittrat. Hälften svarar att det är ett ganska eller mycket bra förslag, medan hälften tycker att det är ett mycket dåligt förslag.

– Vi har i vårt program att vi ska avskaffa landstingen, det är ett gammalt förslag vi har, säger Gudrun Schyman.

Är det ett problem att dina åsikter skiljer sig från partiet i övrigt?

– Nej, det är inget problem. Vi håller på och utvecklar politiken hela tiden. Nu har vi 18.000 nya medlemmar som ska vara med och tycka till. Det är alltid så att majoriteten och medlemmarna bestämmer i ett politiskt parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet