Maja Capra-Pedersen, 9 år, och Rakel Blomgren, 11 år, gillar att sminka sig tillsammans. Foto: SVT

Fick prickar och utslag av sminket

Uppdaterad
Publicerad

Maja Capra-Pedersen är 9 år och sitter framför sin spegel med mängder av smink framför sig.

”Jag tycker det är kul att sminka mig men jag gör det bara med kompisar när jag leker. Och ibland får jag utslag. Då måste jag ta bort sminket direkt.”

Majas vän Rakel Blomgren, 11 år, håller med om att smink är kul men har också drabbats av besvär.

– Jag gillar också smink men ibland får jag prickar av det i ansiktet.

Faktum är att det finns stora brister hos kosmetiska produkter som är riktade till barn. Det visar Läkemedelsverkets genomgång av cirka 800 produkter. Hälften av alla produkter fick någon form av anmärkning.

Rätt märkning saknas

I de allra flesta fall handlar det om att det saknas rätt märkning och innehållsförteckningar på svenska, men drygt 30 produkter hade betydligt allvarligare brister än så. De innehöll en eller flera förbjudna kemikalier som kan vara allergiframkallande.

LÄS MER: Varannan produkt bryter mot reglerna

Inte förvånad

– Jag är inte förvånad över att så många sminkprodukter inte uppfyller villkoren, säger Sabrina Capra-Petersen, mamma till Maja. Det är nästan omöjligt att läsa innehållsdeklarationerna och jag märker att min dotter kan reagera på vissa produkter.

Maja sminkar gärna sig själv och kompisarna i hela ansiktet. Kanske inte alltid på det mest raffinerade sättet, utan hellre mycket och heltäckande.

– Idag ska du bli ett monster, säger Maja till Rakel, och brer på både det ena och det andra i Rakels ansikte.

Tagits bort från hyllorna

– Ett problem är ju att man inte gärna köper dyrt och riktigt bra smink till barnen eftersom de bara leker och ska ta bort det igen, säger mamma Sabrina. Och det innebär ju troligen att det är sämre produkter och inte lika hudvårdande som de jag köper själv.

De sminkprodukter som visade sig innehålla förbjuda och farliga kemikalier har nu tagits bort från hyllorna och rådet som Läkemedelsverket ger till föräldrar och barn är att hålla koll på innehållsförteckningen på det man köper och se till att barnen tvättar bort smink så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.