Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter är oroad över hur många som drabbats av ficktjuvsligans framfart. Foto: SVT

Ficktjuvsliga stjäl för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Under några månader har hundratals personer i Stockholm blivit utsatta för fickstölder. Ligan har kommit över minst en miljon kronor. Polisen varnar nu för att hålla hårt i plånboken när man köar i kassor.

De fingerfärdiga tjuvarna öppnar handväskans blixtlås på någon sekund och tar sedan plånboken. För att offret inte ska upptäcka stölden så snabbt, så är de så fräcka att de lägger tillbaka plånboken i väskan, men behåller bankkortet.

Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter är oroad över hur många som drabbats av ligans framfart.

– De senaste månaderna har vi haft en utländsk liga i Stockholm som stjäl ditt kreditkort, efter att de sett vilken pinkod du har. De går sedan och tar ut maxbeloppet på ditt konto, säger Jan Olsson, till SVT Nyheter.

Jobbar i skift

Polisen tror att det ingår åtta till tio personer i ligan och att de väljer sina offer på flera olika ställen.

– De verkar jobba i skift, för på dagtid så är de till exempel på Ikea och på kvällar och nätter, på ställen som 7-11 och McDonalds, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

När de begår fickstölder, så är de fyra till fem stycken och väljer ut ett offer. De följer sedan efter när kunden till exempel ska handla nattmaten och när han eller hon ska betala sin mat, så står de väldig nära och noterar vilken pin-kod som ägaren använder sig av.

De går sedan och tar ut pengar på uttagsautomater i närheten. På det här sättet har ett hundratal personer blivit av med pengar de senaste månaderna.

– Det rör sig totalt om en miljon kronor som vi känner till, men det finns även ett mörkertal när det gäller såna här utredningar, för alla anmäler inte, eftersom de känner sig dumma, säger Jan Olsson.

Flera tidigare gripna vid razzia

Vid en razzia i oktober förra året, så grep polisen tolv personer på flera platser i Stockholm som utfört brott på exakt samma sätt som det som sker i dag. Då hade de lyckats med ett femtiotal stölder. Men vid razzian lyckades två av de misstänkta smita och de två männen känner polisen igen från nya kameraövervakningsbilder.

– Vi känner igen dem på bilder, men har inte identifierat vilka det är. Men de har varit och rekryterat nya medlemmar och är alltså här igen, säger Jan Olsson.

Får de drabbade tillbaka pengarna?

– Det är upp till varje bank att avgöra, men desto slarvigare man varit, desto svårare är det att får tillbaka pengar av sin bank, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.