Kravet på regeringen: Hjälp Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

I 20 månader har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit fängslad utan rättegång i Etiopien. Enligt familj och kollegor är han helt oskyldig, men har blivit en bricka i en inrikespolitisk maktkamp. Nu är statsminister Stefan Löfven på ett två dagar långt besök i landet, och röster höjs för att han ska ta upp fallet med den etiopiska regeringen.

1975 kom Fikru Maru från Etiopien till Sverige som flykting. Här utbildade han sig, och blev med tiden en av landets främsta hjärtläkare. Han har bland annat arbetat på Danderyds sjukhus och St. Görans sjukhus i Stockholm, nu är han anställd av Gävleborgs landsting.

För några år sen öppnade han en hjärtklinik i Etiopien, en av få i sitt slag på den afrikanska kontinenten. Projektet fick stöd av svenska myndigheter i form av Swedfund, och flera läkarkollegor har hjälpt honom.

Fikru Maru

Anklagas för att betalat mutor

Men sedan ungefär 20 månader tillbaka sitter han fängslad utan rättegång. Han anklagas för att ha betalat mutor till landets tullminister, men enligt familjen är han en bricka i ett maktspel.

– Fikru hade oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle. Nu är han indragen i en stor rättsprocess som han inte har något alls med att göra, och har blivit en bricka i en slags maktspel, säger hans svenska advokat Hans Bagner.

– Den lösning man ser framför sig i Etiopien är att han ska erkänna att han har mutat en tullminister. Men det har han inte gjort, och därför är han under inga förhållanden beredd att skriva på något sådant.

Processer drar ut på tiden

Upprinnelsen var när Fikru Maru för några år sedan fastnade i tullen i Addis Abeba med fyra väckor medicinsk utrustning, slangar och plasthandskar. Det hela slutade med att han anklagades för att ha försökt smuggla utrustningen, men fallet avskrevs.

Men i maj 2013 greps, och anklagades för att ha mutat landets tullminister. Samtidigt greps ett 70-tal högt uppsatta etiopier, bland annat affärsmän och ministrar. Som SVT Nyheter rapporterat tidigare antas det vara en inrikespolitisk uppgörelse för att undanröja politiska motståndare efter att förre premiärministern Meles Zenawi avlidit.

Fikru Marus del av åtalet mot tullministern är mycket litet, och enligt Hans Bagner är det fullt möjligt att åtalet mot honom helt ogillas. Men processerna drar ut på tiden. Man har redan fått flera tidpunkter då fallet skulle tas upp, men än har det inte blivit av. Nu har Hans Bagner fått höra att det blir en förhandling den 9 och 10 mars, men än vet ingen om det faktiskt kommer att bli så.

Sitter fängslad i Kality-fängelset

Under tiden sitter Fikru Maru i en cell med ett hundratal personer i det ökända Kality-fängelset, där också journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hölls fängslade. Men hans anhöriga och kollegor menar att journalisterna fick betydligt mer stöd från UD och från ambassadören.

– UD är väldigt förtegna med vad de gör och inte gör. Vi har inte sett några resultat. Vi hade ju naturligtvis hellre sett att man var mycket mer aktiva, vi tror att det skulle ha gett resultat. Och vi tycker att erfarenheterna från Schibbye och Persson visar att det lönade sig, säger Hans Bagner.

Också i riksdagen höjs röster för en mer aktiv inblandning, i veckan lämnade kristdemokraten Désirée Pethrus en interpellation där hon vill att utrikesministern förklarar sig.

– Jag tror att vi politiker måste vara väldigt mycket mer aktiva. Utrikesministern måste, precis som med Schibbye och Persson, få med sig andra länder i påtryckningar gentemot den etiopiska staten, säger Désirée Pethrus (KD).

UD: Tyst diplomati gäller

Från UD:s sida är man tystlåten om vad man gör, det är så kallad tyst diplomati som gäller. Man vänder sig också mot jämförelser med hanterandet av de fängslade journalisterna. När SVT Nyheter når utrikesminister Margot Wallström (S) säger hon så här:

– UD gör som vi alltid gör. Det är ett konsulärt ärende vilket innebär att man håller kontakt med honom, och det har man också gjort. Nästa besök är planerat till den 2 februari. Det är en rättslig procedur där vi inte kan ingripa.

Statsminister Stefan Löfven (S) är i Etiopien fredag och lördag. Inget besökt i fängelset är planerat, men UD uppger att statsministern ”känner till situationen”. Vad det kan leda till återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet