Hushållens skulder fortsätter att växa vilket gör ekonomin sårbar anser Finansinspektionen. Foto: TT

Finansinspektionen varnar: Riskfyllt med hög belåning

Uppdaterad
Publicerad

Hushållens skulder fortsätter att växa, vilket gör ekonomin sårbar anser Finansinspektionen, FI.

För att diskutera bolånen kallar Generaldirektör Erik Thedéen till möte med Sveriges mäktigaste bankchefer rapporterar Dagens Industri.

”Hushållens skulder fortsätter att utvecklas åt fel håll”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Motståndskraften i det svenska finansiella systemet ”är tillfredsställande men sårbarhet består”, fortsätter FI i sitt utskick inför myndighetens stabilitetsrapport som presenteras under förmiddagen. Stabilitetsrapporten är FI:s halvårsvisa avstämning av hälsotillståndet i det svenska finanssystemet.

Generaldirektör Erik Thedéen meddelar att han kallat till mötet med bankcheferna för att ”diskutera bankernas syn på de senaste årens kraftiga skuldökning”.

Ökad risk

I dagsläget anser FI att hushållens skuldsättning ”inte är något direkt hot” mot den finansiella stabiliteten, men samtidigt ökar riskerna i takt med att skulderna sväller.

”Nu är ett bra läge att öka motståndskraften och jag utgår ifrån att bankerna delar vår syn på att vi behöver bromsa hushållens skuldutveckling” kommenterar Erik Thedéen i pressmeddelandet.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.