Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Finansministern: Inga kraftiga skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser inga behov av skattehöjningar motsvarande 2-3 procent av BNP som bland annat Lars Calmfors efterlyst för att klara av att finansiera välfärden.

– Det motsvarar cirka 80 miljarder. Samtidigt ser vi i prognoserna att överskottet hamnar där någonstans 2020, så att då höja skatterna med 80 miljarder ser jag inga behov av, säger hon vid en pressträff i riksdagen.

Vad gäller LO:s krav på högre skatter på förmögenheter och kapital och sänkta skatter på arbete, säger Andersson:

– Det finns principiella skäl för förmögenhets- och arvsskatt, men det är komplicerat i en globaliserad värld att göra det.

Snarare ser hon att det ligger närmare till hands att höja skatt på konsumtion och miljö, om det skulle uppstå politiska förutsättningar för en större skattereform.

– Problemet är blockpolitiken. Alliansen vill bara förhandla tillsammans samtidigt som man tvingar oss att göra upp budgeten med Vänsterpartiet. Att göra upp om skattepolitiken med alla Allianspartier och Vänsterpartiet är inte realistiskt.

Men regeringen kan agera på egen hand, framhåller hon.

– Vi kommer inte att sitta still när det gäller skattepolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.