Stefan Löfven i Harpsund. Foto: TT

Löfvens löfte: ”Folk ska få arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Inga stora skattehöjningar, litet reformutrymme och fokus på arbetslöshet, skola och klimat. Det var finansminister Magdalena Anderssons (S) besked till pressen vid budgetförhandlingarna i Harpsund som inleddes på fredagen.

På Harpsund diskuterar regeringen den kommande budgeten 2016. Det har spekulerats i om det pågår en dragkamp mellan regeringspartierna S och MP om hur mycket pengar som ska gå till jobbsatsningar respektive klimatsatsningar. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) blir det satsningar på båda områdena.

– Budgeten kommer att fokusera på det som är Sveriges problem och också möjligheter. Människor ska få arbete, det kommer den här budgeten att fokusera på. Barnen ska lära sig så mycket som det går i skolan, säger Löfven.

Höstbudgeten 2015

– Vi ska se till att vända klimathotet. Det är jobb, skola och klimat. Det här är en framtidsbudget.

Inga större reformer

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade att budgeten framförallt kommer att inriktas på investeringar. Men några större reformer blir det inte tal om.

– Det finns inget reformutrymme. Underskotten var stora när vi tog över, säger hon.

Magdalena Andersson berättade också att några större skatteförslag inte finns i budgeten. Men att det kan bli fråga om mindre justeringar. Det betyder att det inte kommer bli några överraskande skattehöjningar. Regerinen har dock aviserat flera mindre skattehöjningar för 2016, till exempel höjd bensinskatt, minskat ROT-avdrag och inkomstskattehöjningar i form av bland annat nedtrappat jobbskatteavdrag, höjd löneskatt för arbetande över 65 år och statlig inkomstskatt för fler.

Inga nya ministrar

Statsminister Löfven avslöjade också att det inte blir någon regeringsombildning i höst. På frågan om alla ministrar som finns med på Harpsund också kommer finnas kvar i regeringen sade han:

– Ja!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet