Foto: TT

Fler allmänna miljöer ska bli rökfria

Uppdaterad
Publicerad

Det ska blir fler rökfria platser utomhus, framförallt där barn vistas. I Folkhälsomyndighetens utredning, som i dag överlämnas till regeringen, förslås en ny lag för rökstopp på bland annat i entréer till sjukhus, uteserveringar och lekplatser.

Statens Folkhälsomyndighet fick i uppdrag av regeringen 2012 att se över regleringen av passiv rökning. I dag kom förslaget och i det står det att fler allmänna miljöer ska bli rökfria.

– Det är dags att få bort rökningen från det offentliga rummet. Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det. Vissa astmatiker kan inte besöka uteserveringar som det är nu. Det är också ett arbetsmiljöproblem för personal som arbetar på uteserveringar, säger Johan Carlson generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Förslag om rökförbud

Det finns inte några nivåer av passiv rökning som kan anses ofarliga, enligt Folkhälsomyndigheten. Därför ska det i miljöer där barn vistas inte finnas rök. Bland annat ska lekplatser, sportanläggningar, utomhusserveringar, entréer till sjukhusbyggnader och hållplatser till tåg och buss vara rökfritt.

Ska få fler att fimpa

Årligen orsakar rökningen uppskattningsvis 100.000 sjukdomsfall och 12.000 dödsfall. Rökning är den fjärde största riskfaktorn för icke smittsamma sjukdomar i Sverige. Genom att införa rökfria zoner vill nu Folkhälsomyndigheten minska passiv rökning på allmänna platser. Men det handlar också om att göra det svårare för rökarna att röka.

– Vi vet att om man inte har möjlighet att röka på ett antal platser där man normalt sett gör det utomhus så är det inte lika attraktivt att röka längre. Då får man den stora hälsovinsten, säger Johan Carlsson.

Stöd för rökfritt

Folkhälsomyndigheten har i en SKOP-undersökning med 1026 personer frågat om det finns stöd för rökfria miljöer. I entréer till offentliga byggnader svarade 85 procent att de var positiva.

Till att ha rökförbud i anslutning till kollektivtrafiken var cirka 70 procent positiva. Medan stödet för rökfria uteserveringar var omkring 60 procent.

– När totalförbud för rökning på krogen trädde i kraft 2005 var det flera som protesterade. Men förbudet trotsade farhågorna. Numera är det en norm att det är rökfritt på krogen, säger Johan Carlsson som hoppas på att även det här lagförslaget ska bli en norm i framtiden.

I utredningens uppdrag ingick inte att se över förbud mot rökning gällande bostäder, bilar och annan egendom som är privatägda. Regeringen har nu att ta ställning till Folkhälsomyndighetens förslag.

FAKTA: Här vill man förbjuda rökning

  • Entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, exempelvis vårdcentraler, sjukhus och affärer
  • Platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik
  • Uteserveringar
  • Lekplatser
  • Sportanläggningar och arenor utomhus som allmänheten har tillträde till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet