Just nu utreds en person internt för våldtäkt på företaget If. Arkivbild. Foto: TT

Fler än 4.000 kvinnor i juristbranschen i upprop om övergrepp och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

4.446 kvinnor i juristbranschen går samman i en artikel i Svenska Dagbladet. ”Företräder man lagen är det passande att värna om densamma”, skriver man i ett upprop under hashtaggen #medvilkenrätt.

Många kvinnor ville skicka in sina redogörelser om övergrepp och trakasserier i juristbranschen när man bestämde sig för att starta en grupp för ändamålet i sociala medier. Det massiva trycket från kvinnor i den 12.000 personer stora gruppen som ville berätta sin historia gjorde att initativtagarna fick sätta en spärr på inflödet redan natten efter att uppropet startade.

”Det borde vara särskilt viktigt inom en profession som ska vara djupt engagerad i rättvisa”, skriver kvinnorna i en artikel i Svenska Dagbladet.

Kampanjen #MeToo

Delägare köpte sex

En kvinna berättar att en delägare på hennes advokatbyrå åkt fast för köp av sexuella tjänster. Han hade mörkat det för de andra delägarna, men kvinnorna på byrån letade upp strafföreläggandet och avslöjade hans lögn.

De andra delägarna lade locket på. Den dömde delägaren drog nämligen in mest pengar till byrån. Jag lämnade så fort jag kunde”, skriver den anonyma kvinnan.

Kammaråklagare hotade om våld

En annan kvinna har blivit trakasserad av en kammaråklagare. Han ringde henne på nätterna, skickade sms och pratade in meddelanden på telefonsvararen trots att hon avvisat hans närmanden.

När hon svarade och förklarade att hon inte var intresserad kallade han henne ”jävla hora”, sa att han kunde svartmåla henne i branschen och se till att hon aldrig mer fick jobba som jurist.

”För varje meddelande blev hoten grövre, och började inkludera hot om misshandel och våld.”, skriver kvinnan.

Syftet inte att hänga ut

Ett av vittnesmålen handlar om en pensionerad domare. Den kvinna som uttalar sig säger att när hon satt i ting med honom för att döma i ett våldtäktsmål visade han henne bilder på de tre tilltalade.

”Han frågade mig vem av dem jag helst ville bli våldtagen av.”

Juristerna skriver att syftet med uppropet inte är att hänga ut folk, utan att stå upp för rättssamhället och värna om ett starkt förtroende för jurister.

”Vi vill att både kvinnor och män uppmuntras till att bryta tystnadskulturen på arbetsplatsen. Den som vågar höja rösten ska inte straffas”, skriver initativtagarna. 4.446 har undertecknat artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet