• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Fler asylsökande tvingas återvända

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor i Sverige som får avslag på sin asylansökan och ska återvända till sina hemländer ökar kraftigt. För att se till att dessa inte stannar i Sverige illegalt öronmärker regeringen i vårbudgeten medel till polisen samt Migrationsverket. Bland annat ska antalet förvarsplatser öka från dagens 250 till 350.

Inrikesminister Anders Ygemen (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterade på en presskonferens i dag regeringens åtgärder för att skicka hem de människor som får avslag på sina asylansökningar. Det rör sig bland annat om människor från Somalia, Västra Balkan, Irak, Afghanistan och Libanon.

– Det är förstås ofta väldigt svåra beslut att fatta, dels för Migrationsverket dels för domstolarna, och det är en svår verksamhet, men det måste göras. Annars skulle vi få en växande grupp av människor som lever i en gråzon i Sverige och som uppehåller sig här illegalt, jobbar svart och ofta också utnyttjas av arbetsgivare på olika sätt. Vi ska ha en reglerad invandring och då måste också återvändandet fungera, sade Morgan Johansson.

Det är en myt att asylsökande som fått avslag inte återvänder, betonade bägge ministrarna.

Puckel av återvändande

Den direkta anledningen är den väntade puckel av antalet människor som tvingas återvända, efter fjolårets rekord i asylsökande. I år kommer omkring 120.000 asylbeslut att fattas, mot 60.000 i fjol. Omkring 60.000-80.000 människor kommer att utvisas de närmaste åren, beräknar Anders Ygeman.

Polisen förstärks med 283 miljoner kronor varav 33 miljoner till återvändandet, och Migrationsverket får i vårbudgeten 215 miljoner som är öronmärkta för ändamålet. 90 miljoner kronor av Migrationsverkets går till förvarsplatser: verket får  i uppdrag att ta fram ytterligare 100 förvarsplatser från den 1 oktober.

– Finns det risk att någon ska avvika så tar vi den personen i hampan och sätter den i förvar, sade Ygeman.

Andra åtgärder är ökad identifiering av personer som ska återvända och arbetsplatskontroller. Sverige kommer att pröva ett system där återvändarländerna skickar personal till Sverige för att identifiera människor och arrangera ett ordnat återvändande, enligt Ygeman. En annan nyhet är att både Migrationsverket och polisen ska skicka ut sambandspersoner till ambassader i länder dit många väntas behöva återvända.

Från den 1juni upphör rätten till bistånd efter avslagen asylansökan.

”Väldigt lamt”

– Det här är väldigt lamt jämfört med den stora utmaning vi står inför de närmaste åren, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Moderaterna är positiva till fler förvarsplatser, men vill också se en dubblering av preskriptionstiden för avvisningsbeslut. Den är i dag fyra år i normalfallet.

”Helt fel väg att gå”

Hamsa Ibrahim, ordförande i rättighetsorganisationen Ensamkommandes förbund, är kritisk till planerna.

– Det är helt fel väg att gå, säger han till TT och förklarar att han tror att det verkliga skälet är att regeringen vill minska antalet asylsökande och på så vis i praktiken urholka asylrätten.

– Det är signalpolitik, säger Ibrahim som anser att alla som söker asyl måste kunna få sina ärenden prövade på ett rättssäkert sätt.

Ewa Jonsson, sakkunnig i migrationsfrågor på svenska Röda korset, anser att regeringens planer är ”klart oroväckande”.

– Att frihetsberöva en människa är ett stort ingrepp i den personens liv och hela ens integritet. Det är något som ska användas som en absolut sista utväg. Att regeringen nu vill öka den är väldigt oroande, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.