Fler åtgärder mot mjölkkris övervägs

Publicerad

Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att mildra det svåra läget för mjölkbönderna, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han avvisar inte helt ett Centerförslag om stödköp via EU.

– Vi får se om vi kan komma med ytterligare åtgärder i budgeten. Vi diskuterar ytterligare åtgärder, säger Bucht till TT.

Budgeten ska presenteras den 21 september. Men Centerpartiet vill att landsbygdsministern redan den 7 september, på ett möte med EU:s jordbruksministrar i Bryssel, ska driva på för att EU höjer det så kallade interventionspriset för skummjölkspulver och smör. När priset sjunkit till en viss nivå kan då länderna gå in och köpa upp det som produceras och lägga det på hög, för att priset inte ska sjunka mer.

– Sveriges principiella inställning har länge varit, oavsett regering, varit mycket avvaktande till den här typen av åtgärder. Nu är det en väldigt speciell situation, säger Bucht.

Han säger att han, innan han sätter ned foten, vill se helheten i det förslag som EU-kommissionen ska lägga fram inför Brysselmötet för att lindra den europeiska mjölkkrisen. Det är överproduktion i världen, minskat intresse för mjölkprodukter i Kina och Rysslands handelsstopp av bland annat mjölkprodukter från EU som utlöst krisen.

Förre landsbygdsministern, Eskil Erlandsson (C), säger att han egentligen är emot stödköp. Men läget är så akut och höjda stödköpspriser är den bästa och snabbaste krishjälpen som nu står att få.

– Momentant är det det bästa jag kan komma på för att normalisera en situation som är extrem, säger Erlandsson.

Moderaternas talesperson i jordbruksfrågor, Ulf Berg, säger att M egentligen är emot stödköp men att läget nu är extra allvarligt. Sverigedemokraten Anders Forsberg säger att ”det är ett intressant förslag” men att SD inte har diskuterat det i detalj.

Om Centern får en majoritet i EU-nämnden med sig återstår att få stöd av andra EU-länder.

Fakta: Svenska mjölkbönder

För drygt 30 år sedan, 1983, fanns det 39.000 företag med mjölkkor i Sverige. För drygt 20 år sedan, 1993 var de 20.000. Förra året hade de minskat till 4.400 företag, eller mjölkbönder.

Produktionen av mjölk per ko ökar. 2005 vägdes 3,16 miljoner ton mjölk in, år 2013 var det 2,87 miljoner ton.

Det fanns 399.000 mjölkkor 2005, 2014 var de 344 000.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.