Fler drabbas av svåra bristningar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning ser ut att öka igen. Stockholmssjukhusen ligger i topp – och en orsak kan vara den pressade arbetssituationen.

I fjol drabbades 6,2 procent av förstföderskorna av svåra bristningar i bäckenbotten vid förlossning, enligt statistik från Socialstyrelsen. Den nedåtgående trenden vid mitten av 2000-talets första decennium ser därmed ut att vara bruten, och jämför man med början av 1990-talet har andelen drabbade mer än fördubblats.

Om de senaste årens ökning är verklig, eller bara en följd av att vården blivit bättre på att registrera skadorna, är enligt Socialstyrelsen oklart.

Bostadsort avgörande

– Men vi jobbar utifrån att det är en ökning som måste hanteras. På många sjukhus har man också infört tydliga rutiner där varje fall med svåra bristningar gås igenom. Tyvärr ser det ännu inte ut att ha gett något resultat, säger Karin Gottvall, utredare på Socialstyrelsen.

Det är stora skillnader mellan olika landsting och sjukhus. Högst andel drabbade förstföderskor, 7,4 procent, fanns i Stockholms län, och lägst i Norrbotten, 3,8 procent.

– Att det är så stora skillnader mellan sjukhusen är det som är mest allvarligt, säger Karin Gottvall.

En möjlig bidragande orsak är den pressade situationen inom förlossningsvården i Stockholm. Barnmorskor har tidigare slagit larm om att läget är ohållbart och att vården inte längre är säker.

– Är det en pressad vård där man snabbt måste förlösa kvinnan är risken större än om förlossningen får framskrida i normal takt och kroppen hinner anpassa sig efter barnet, säger Karin Gottvall.

De flesta läker

Svåra bristningar som skadar ändtarmsmuskeln ökar risken för inkontinens och smärtor i underlivet. Om skadan upptäcks finns goda möjligheter att kvinnan genom operation blir återställd.

– Men det är klart att en stor bristning är förenad med smärta, och det kan ta tid innan allt fungerar som det ska igen, säger Karin Gottvall.

Fakta: Skillnader mellan landstingen

Svåra bristningar (grad 3 och 4) vid vaginal förlossning per landsting 2013.

Stockholm: 4,9 procent

Västerbotten: 4,7 procent

Dalarna: 4,2 procent

Gotland: 4,0 procent

Kalmar: 4,0 procent

Skåne: 4,0 procent

Gävleborg: 3,7 procent

Uppsala: 3,2 procent

Västernorrland: 3,2 procent

Västra Götaland: 3,2 procent

Jämtland: 3,1 procent

Värmland: 3,0 procent

Jönköping: 2,9 procent

Västmanland: 2,7 procent

Örebro: 2,7 procent

Blekinge: 2,4 procent

Östergötland: 2,4 procent

Halland: 2,1 procent

Kronoberg: 2,1 procent

Norrbotten: 2,1 procent

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.