Fler elever gymnasiebehöriga

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever som gick ut grundskolan med gymnasiebehörighet ökade i fjol, liksom genomsnittsbetygen. Men det stämmer dåligt med Sveriges allt sämre Pisa-resultat.

När fjolårets niondeklassare i somras gick ut grundskolan var det med ett genomsnittligt meritvärde på 213,1 – knappt två poäng mer än året innan, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Andelen med gymnasiebehörighet var också marginellt större, 87,6 procent, ett avbrott från en lång nedåtgående trend.

De positiva siffrorna välkomnas av SKL:s vd Håkan Sörman som beskriver mötet mellan elever och lärare som avgörande för skolornas kvalitet.

– Mycket handlar egentligen om ledarskap – i lärarrollen och i rektorsrollen, säger han till TT.

Samtidigt är det en minskande andel som uppnår målen i alla ämnen, 77 procent jämfört med 77,4 året innan. Rapporten påpekar också att de stigande betygen går emot Sveriges allt sämre resultat i kunskapsmätningen Pisa, en diskrepans som i rapporten beskrivs som svår att förklara.

Glappet är ”onekligen märkligt”, säger Sörman som dock inte vill ge sig på en förklaring.

– Jag tror att man ska ta Pisa på allvar men det är något konstigt här, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.