Foto: TT

Fler fartkameror ska sänka hastigheten

Uppdaterad
Publicerad

De kommande två åren kommer 600 nya fartkameror att placeras ut längs vägarna. Enligt Trafikverket är syftet att rädda liv och inte ta fast fartsyndare.

I dag finns 1.200 kameror längs landets vägar och de kommer alltså att bli ytterligare 600 kameror de kommande två åren. 300 kameror kommer att placeras ut i år och 2016 sätt ytterligare 300 kameror ut, skriver Dagens Nyheter.

I samtliga skåp finns kameror, men de är inte alltid aktiva. Dagens system är anpassat för att bötfälla 260.000 bilister. Endast de som passerar kameran med högre hastighet än tillåtet fotograferas. Enligt Trafikverkets beräkningar sparar dagens 1.200 kameror omrking 20 liv per år. Kamerorna är placerade på de mest olycksdrabbade vägarna.

– Vi mäter dygnet runt med radar hur fort bilarna som närmar sig kamerorna kör, och sedan kan vi styra kontrollerna till de områden där det går mycket för fort, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK–verksamheten på Trafikverket till Dagens Nyheter.

Enligt DN kommer ny kameror att sättas upp på bland annat Riksväg 70 mellan Vikarby och Falun i Dalarna och längs Riksväg 90 i Ångermanland. Nya kameror blir det också längs väg 17 mellan Eslöv och Teckomatorp i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.