Foto: TT

Fler har fått narkolepsiersättning

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär hälften av de barn som drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccineringen 2009 och som tidigare nekats ersättning, har nu fått rätt till kompensation, rapporterar Sveriges radios Ekot.

Det är resultatet av att gränsen för när man var tvungen att ha uppvisat symptom för sjukdomen flyttades i vintras från 8 till 16 månader. Sedan dess har 40 personer, drygt hälften, av de som förut fått avslag på grund av det som kallas ”sen symptomdebut” nu fått godkänt ersättning.

I Finland där forskningen på området ligger i framkant har gränsen förlängts till två år. I grannlandet Norge bedöms varje fall individuellt.

I Sverige har drygt 400 personer ansökt om ersättning för att ha fått narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan. De flesta är barn och ungdomar.

Fler kan få ersättning

Det kan bli möjligt att fler även i Sverige får rätt till ersättning. Utifrån en studie som det svenska Läkemedelsverket just nu genomför kan gränsen flyttas ytterligare.

– Vi satte gränsen på 16 månader nu eftersom vi ville kunna ge ett snabbt besked. Den är vi säkra på att vi inte kommer behöva korta, men däremot kan den komma att förlängas när vi får mer fakta, berättar Anders Hultman, vice vd på Läkemedelsförsäkringen till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.