Foto: SVT

Fler hyresrätter ska stoppa bostadsbubblan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är öppen för att se över både ränteavdrag och flyttskatt, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Samtidigt som han tonar ner varningarna för en bostadsbubbla berättar han om sin oro.

– Jag är oroad, och jag tycker man skall vara oroad över bostadsmarknaden, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

SVT kunde i morse berätta att konjunkturinstitutet nu för första gången varnar för en bobubbla som kan krascha. Bostadspriserna har fördubblats på 10 år, uppgången är fortsatt brant just nu och detta är något som regeringen menar måste hanteras politiskt.  Det finns åtgärder som man tidigare aviserat och som bostadsministern säger borde dämpa prisutvecklingen, men frågan är om dom räcker.

– Amorteringskravet är ett av dom viktigaste instrumenten. Det måste få verka ut så vi ser vad det innebär. Och vi satsar på ökat byggande av hyresrätter och bostäder för äldre som skall få igång flyttkedjorna, säger ministern.

Dagens skatter skapar inlåsning

Ministern var dock mycket försiktigt med att precisera vad man tänker göra, kanske finns oro att störa förhandlingar med andra partier. Regeringen delar andra experters bild av att det finns så kallade inlåsningseffekter på dagens bostadsmarknad.

Hög reavinstskatt eller ”flyttskatt” bidrar till att många äldre bor kvar i stora och dyra bostäder, särskilt när det är svårt att hitta billigare bostäder eller hyresrätter. Då blir det få bostäder på marknaden för unga och barnfamiljer. Det trissar upp priserna på dom bostäder som säljs.

– Det stora problemet är att det byggs alldeles för lite, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

– Därför satsar vi på att bygga små klimatsmarta hyresrätter och fler äldrebostäder, säger bostadsministern.

Mehmet Kaplan ger därmed bland andra stadsbyggnadsprofessorn Stellan Lundström rätt som påpekar att flyttkedjorna måste komma igång.

– När man bor för länge i en stor bostad så innebär det att ett ungt par inte kommer till. Det är därför vi har avsatt närmare en miljard kronor under mandatperioden till byggandet av äldrebostäder, säger Mehmet Kaplan.

Breda lösningar

Regeringens mål fram till 2020 är 250 000 nya bostäder. I en rapport räknar Boverket att det behövs 430 000 nya bostäder under samma peiod, och då räknade Boverket med en minskad inflyttning till Sverige. Sedan dess har förutsättningarna förändrats, bland annat på grund av den ökande flyktinginvandringen.

För att kunna genomföra långsiktiga förändringar av regelverk och skattelagstiftning tror bostadsminister Mehmet Kaplan att det behövs breda blocköverskridande överenskommelser, som till exempel ligger bakom det kommande amorteringskravet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.