Allt fler svenskar utnyttjar rutavdrag. Foto: SVT

Rut-tjänster allt mer populära

Uppdaterad
Publicerad

Rot och rut-avdragen blir allt populärare. Det visar nya siffror från Skatteverket. Men en del försöker dra av mer än vad de har rätt till, och nu ska Skatteverket även börja kontrollera köparna.

Familjen Nykvist i Österhaninge är en av många som köper ruttjänster. De betalar gärna en slant för att slippa göra det själv och istället få tid till annat.

– För mig betyder det mycket att ha det rent och fint här hemma, och vi i familjen får samtidigt mer tid att vara tillsammans, säger Elisabeth Nykvist.

Miljarde betalas ut

Under första halvåret i år betalade staten ut 8,1 miljarder kronor i skattereduktion för så kallade rot- och ruttjänster. En ökning med 300 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Det är framförallt köparna av hushållsarbete, de så kallade ruttjänsterna, som blivit fler. En ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period förra året, men fortfarande står rotavdragen för den absolut största delen med 6, 9 miljarder kronor.

– Fortfarande är det så att flest tjänster köps i storstadsregionerna, men intresset för framförallt städtjänster växer i hela landet, konstaterar Pia Blank Törnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Risk för fusk

När fler upptäcker fördelarna med rot och rut, ökar också risken för fusk. Därför har Skatteverket nu beslutat skärpa kontrollen av dem som köper rot och rut-tjänster.

– Det är viktigt att komma ihåg att köparen av rot- och ruttjänster har ett stort ansvar för att villkoren för att få rot- och rutavdrag är uppfyllda. Om villkoren inte är uppfyllda kan köparen bli återbetalningsskyldig, och som köpare är det viktigt att spara kvitto eller faktura och se till att det tydligt framgår hur stor arbetskostnaden respektive materialkostnaden är, säger Pia Blank Thörnroos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.