Foto: TT

Fler kvinnor över 40 föder barn

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så många kvinnor över 40 år föder barn nuförtiden jämfört med i början på nittiotalet. Framförallt ökar andelen föderskor över 47 år. Men det finns risker med graviditeter i hög ålder.

Fler och fler kvinnor väljer att skaffa barn efter 40 års ålder. SVT har utifrån statistik från SCB undersökt svenska kvinnors ålder vid barnafödande. Ett genomsnitt på antal föderskor har räknats ut per femårsperiod.

Mellan åren 1991-1995 födde i snitt 1406 kvinnor över 40 år barn varje år.

De senaste åren, 2011-2015, var det i genomsnitt 2849 fyrtioplussare som födde barn årligen. 

– Jag tror att det är faktorer som att göra klart skolgång, vidareutbildning, känna att man har andra saker som kanske vill göra men som man har svårt att se att man kan göra samtidigt som man är förälder och som man prioriterar, säger Sophie Graner, överläkare på förlossningen Karolinska sjukhuset.

Rekordmånga över 47

Föderskorna blir samtidigt äldre. Kvinnor över 47 år som föder barn var förra året rekordmånga – 70 stycken jämfört med 13 stycken år 2005.

Överläkare Sophie Graner menar att risker i samband med graviditeter är individberoende, men statistiskt sett så ökar de med åldern. Risken för missfall ökar, precis som sannolikheten att föda ett barn med kromosomavvikelser.

– När man väl är gravid så ökar riskerna för att man ska få problem med sitt blodtryck, problem med diabetes, föda barnet för tidigt, att barnet ska väga mindre och det finns en ökad risk för kejsarsnitt, säger Sophie Graner, överläkare på förlossningen Karolinska sjukhuset.

”Ska kunna välja fritt”

En av de största riskerna med att försöka få barn i högre ålder, är att fruktbarheten kan ha minskat. Det finns olika typer av hjälp för att bli gravid, till exempel hormonbehandling och IVF. Den övre åldersgränsen till att få hjälp varierar beroende på om det är privat eller landstingsfinansierad vård. En del kvinnor söker sig utomlands för att få hjälp att bli gravida.

Finns det några fördelar med att vara äldre?

– Ur ett rent medicinskt perspektiv kan jag inte säga det. Men alla kvinnor måste ju få föda barn i en ålder och i en tid i deras liv när det passar dem och när de vill. De ska kunna välja det fritt oavsett om man vill göra det som väldigt ung eller som äldre, säger Sophie Graner, överläkare på förlossningen Karolinska sjukhuset.

Kan vara lugna

Även om det finns ökade risker när kvinnor är gravida över 40 år, tycker Sophie Graner att kvinnor kan känna sig lugna.

– Jag tycker inte att de ska vara oroliga baserat bara på att de fyllt 40 år. Jag tycker att man ska prata med sin barnmorska på mödravårdscentralen där man skriver in sig tidigt i graviditeten. Många över 40 blir också erbjudna ett läkarsamtal. Sen får man göra en individuell bedömning av hur just du mår, vad du har med dig i bagaget och planera efter den graviditeten på bästa sätt, säger Sophie Graner, överläkare på förlossningen Karolinska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.