Foto: TT

Fler kvotflyktingar till Sverige i år

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer Sverige att ta emot 3.400 kvotflyktingar, vilket är en kraftig ökning jämfört med i fjol. De flesta platserna är vikta för människor på flykt från kriget i Syrien.

Till skillnad från andra migranter slipper kvotflyktingar att ge sig av på farliga resor utan att veta om de får stanna eller inte när de kommer fram. Kvotflyktingar väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR på plats och kan ta sig till sitt nya hemland på ett ordnat sätt, med alla papper och tillstånd redan i ordning.

I fjol kom 1.900 kvotflyktingar till Sverige. I år utökas kvoten till 3.400 som ett första steg på vägen till 5.000 personer 2018. Ett ökat antal kvotflyktingar är en del av migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna hösten 2015.

Migrationsverket fördelar

Migrationsverket har nu beslutat hur platserna ska fördelas.

– Vår fördelning bygger helt och hållet på UNHCR:s bedömning av var de mest utsatta finns, säger Oskar Ekblad, chef för flyktingkvoten på Migrationsverket.

UNHCR har föreslagit att Sverige främst ska fokusera på att ta emot syrier. 1.770 platser ska därför gå till syrier som befinner sig på flykt, ofta i något av grannländerna till Syrien.

Akutplatser

En stor del av kvoten är också så kallade akutplatser, där personer kan behöva skydd så snabbt som inom 24 timmar.

– De kan tas från var som helst i världen. Det är människor som befinner sig i akut uppkomna situationer där deras liv är i fara, till exempel av medicinska skäl eller för att de riskerar att återsändas till Syrien eller något annat land där de riskerar att torteras eller dödas, säger Oskar Ekblad.

UNHCR hoppas att kunna vidarebosätta runt 200.000 personer i världen under 2017. Det motsvarar inte behovet, men är ändå fler än de 80.000 platser som stått till förfogande de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.