Det är positivt att hålla kontakten med arbetsplatsen vid lindriga depressioner, anser Socialstyrelsen som ändrar sina rekommendationer gällande sjukskrivningar. Foto: TT

Fortsatt jobb för lätt deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

I januari införs nya rekommendationer för sjukskrivningar i psykiska diagnoser. En av förändringarna innebär att läkare bör undvika att sjukskriva personer som för första gången drabbats av en lindrig depression, anser Socialstyrelsen.

Läkare bör också undvika att sjukskriva människor med en lindrig akut stressreaktion, skriver Dagens Nyheter.

Socialstyrelsen har sedan tidigare aviserat att rekommendationerna för sjukskrivningar ska ändras i syfte att göra dem mer flexibla. Bland annat vill man se fler deltidssjukskrivningar.

– Man ser att det är positivt i de fall där svårighetsgraden tillåter att man har kontakt med arbetsplatsen löpande, säger Anders Fejer, enhetschef vid Socialstyrelsen till SR Ekot.

De nya rekommendationerna ska fungera som ett stöd för läkare i diskussionen med patienter och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.