Regeringens vargkommitté ej populär. Foto: TT

Fler nobbar vargkommitté

Uppdaterad
Publicerad

En rad tunga organisationer nobbar regeringens vargkommitté.

Tidigare i år aviserade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) att en permanent vargkommitté skulle inrättas.

Men Lantbrukarnas riksförbund säger blankt nej till regeringen, med stöd från flera andra organisationer – bland andra Svenska Samernas riksförbund och Föreningen Sveriges fäbodbrukare.

Även Svenska jägareförbundet nobbar kommittén.

”Vi är inte beredda på att börja om från början med vargförvaltningen. De planer som regeringen aviserat leder inte framåt. Därför säger vi nej”, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd, i ett uttalande.

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) är inte förvånad av kritiken.

– Det är ett fullkomligt blytungt underkännande. Ingen av de organisationer som engagerar människor som är berörda vill ställa upp i vargkommittén. Ett skäl är att vi så sent som för två år sedan fastställde en politik som faktiskt fungerar och är accepterad också av dem som berörs av ett rovdjurstryck, säger han.

– Alldeles uppenbart är det här ett sätt för regeringen att lösa en intern konflikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.