Mest regn blir det i de västra delarna av Skåne. Så här såg det ut vid en översvämning i Rydebäck i Helsingborg år 2015. Foto: TT

Fler översvämningar att vänta

Publicerad

Trenden med ökade regnmängder och fler skyfall fortsätter och översvämningsriskerna tilltar framöver, visar ny forskning.

Tre utsatta orter – Falkenberg, Haparanda och Karlstad – har specialstuderats. För dessa har lokala klimatscenarier modellerats fram av forskarna vid SMHI och universiteten i Göteborg och Karlstad.

I Falkenberg väntas problemen med Ätran öka med tilltagande regnmängder. I Haparanda kommer Torne älv att ställa till det än mer, särskilt under islossningen. Båda vattendragen är också starkt beroende av havsvattennivåerna.

Karlstad pekas ut som landets värstingkommun med dubbla översvämningsrisker, från höga vattenstånd i Vänern och ökade flöden i Klarälven.

Studien ska stödja det klimatanpassningsarbete som redan pågår i kommuner och länsstyrelser i landet. Forskningen finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.