Foto: Scanpix

Fler skattefuskare kan få resning

Uppdaterad
Publicerad

Dömda skattebrottslingar kan få tillbaka pengar de tvingats betala i skattetillägg. Det är konsekvensen av en ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).

– Det kan handla om väldigt stora belopp. Å andra sidan rör det sig nog inte om så väldigt många fall, säger Börje Leidhammar, advokat och adjungerad professor i rättsvetenskap.

I somras beslutade Högsta Domstolen (HD) att det innebär dubbelbestraffning att döma den som fått skattetillägg för att ha fuskat med skatten för skattebrott. Nu har HFD, enligt samma princip, slagit fast att även det omvända gäller. Den som åtalats för skattebrott kan inte påföras skattetillägg.

Skattebrott

Detta öppnar för att en ny grupp dömda skattefuskare kan beviljas resning så att staten blir tvungen att betala tillbaka skattetillägg som den dömde betalt.

Gynnar färre

Dock gynnar domen sannolikt färre brottslingar än beslutet i somras, enlig Stina Ögren, enhetschef på Skatteverkets rättsenhet.

– I de allra flesta fallen så har skattetillägget påförts först och sedan har åtal väckts, säger hon.

Flera frågor om dubbel bestraffning är fortfarande öppna, enligt Leidhammar. Till exempel förutsättningarna för skadestånd för den som felaktigt krävts på skattetillägg och hur gamla domar som ska kunna omprövas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet