Fler vill att kungen pensionerar sig

Uppdaterad
Publicerad

Regenter följer inte vanliga löntagares regler för pension. Endast kungen bestämmer när han ska gå i pension. En allt större del av svenska folket ser dock hellre kronprinsessan Victoria på tronen.

Kung Carl Gustafs 65-årsdag kommer efter ett år där förtroendet för kungen som statschef gradvis har dalat.

I februari 2010 ville 64 procent att kungen skulle sitta kvar. I november var det 51 procent som ville att kungen skulle fortsätta regera och inte abdikera till Victoria.

I den senaste mätningen, som Rapport låtit Sifo göra mellan 18-20 april 2011, anser 45 procent av svenskarna att kungen ska fortsätta så länge han vill och orkar.

39 procent vill att han abdikerar till förmån för kronprinsessan Victoria och 17 procent anger att de är tveksamma eller inte vet.

Störst stöd bland kristdemokrater

Uppbrutet på olika väljargrupper är stödet större för kronprinsessan som regent bland miljöpartister, vänsterpartister och sverigedemokrater.

Störst stöd har kungen bland kristdemokrater. Av dessa anser 67 procent att kungen ska fortsätta så länge han vill och orkar.

Det vikande stödet för kungen under det senaste året kan sannolikt förklaras med publiceringen av boken ”Den motvillige monarken” som skildrade kungens påstådda umgänge med så kallade kaffeflickor.

Planerar inte att abdikera

Kungen har dock klargjort att han inte tänker abdikera.

-Jag hade inte tänkt mata fåglarna än i alla fall, sade han i en exklusiv intervju med TT nyligen.

-Det hör ju till att monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk.

-Det är inte dagsformen jag går efter, utan det är långsiktigt. Jag känner att jag har stort förtroende från svenska folket, sade kungen.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Fakta – Kung Carl XVI Gustaf

• Carl Gustaf Folke Hubertus föddes den 30 april 1946 på Haga slott. Han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf den 15 september 1973.

&bulkl; Hans föräldrar var dåvarande arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Prins Gustaf Adolf omkom 1947 i en flygolycka i Köpenhamn och prinsessan Sibylla avled i Stockholm 1972.

• Kungen har fyra äldre systrar, prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina.

• Han gifte sig 1976 med Silvia Sommerlath från dåvarande västtyska Heidelberg. Tillsammans har de tre barn: kronprinsessan Victoria (född 1977), prins Carl Philip (född 1979) och prinsessan Madeleine (född 1982).

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.