Foto: TT/arkiv

Hemlig rapport: Flera asylboenden hälsofarliga

Uppdaterad
Publicerad

Kackerlackor, råttor och fuktskador. Det är några av bristerna som miljöinspektörer hittat när flyktingboenden i Bergslagen granskats.

Flyktingkrisen har skapat en marknad för förfallna hyreshus i Bergslagens avfolkningsbygder, där privata hyresvärdar köper husen och hyr ut lägenheterna till Migrationsverket. Många av lägenheterna har hälsovådliga brister, enligt tidningen Hem & Hyra, som granskat rapporter från Bergslagens miljö- och byggförvaltning, gemensam för Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Noras kommuner.

18 av 20 inspekterade fastigheter var drabbade av mögel och fuktskador. I nio hittade man kackerlackor, i sju vägglöss och i fem spår av råttor eller möss. På en adress, där en familj med spädbarn bodde, fanns fukt- och mögelskador, kackerlackor, vägglöss och möss i boendet, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.