Foto: TT

Flera i oppositionen kritiska mot påstådd Gripen-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är starkt kritiskt till den påstådda svenska kampanjen för att påverka folkomröstningen i Schweiz. Från Schweiz kommer samtidigt skarpa fördömanden.

– Självklart vill Saab att Schweiz ska lägga sina pengar på vapen istället för på skolan, säger MP:s Åsa Romson till SVT. Men att den svenska regeringen ser som sin uppgift att hjälpa till att kränga JAS-plan över hela världen genom hemlighetsmakeri, det tycker jag är anmärkningsvärt, särskilt under en period när folket i Schweiz ska bestämma själva genom en folkomröstning.

Vänsterpartiets Torbjörn Björlund, som är ledamot i försvarsutskottet, är också starkt kritisk till uppgifterna:

– Det är visserligen inte förvånande, vi har ju något som heter försvarsexportmyndigheten i Sverige som har till uppgift att gynna svensk vapenexport med medel från statsbudgeten, säger Björlund till SVT.

– Men jag tycker det är anmärkningsvärt att svenska staten hjälper privata företag som Saab och det är någonting som den svenska staten inte bör syssla med.

”David mot Goliath”

Uppgifterna om den svenska regeringens pr-ansträngningar väcker även starka reaktioner i Schweiz.

– Det här visar hur viktig Gripenaffären är för Sverige, konstaterar den socialdemokratiska parlamentarikern Evi Allemann, som är engagerad på nej-sidan i folkomröstningen. Hon beskriver valkampanjen som Davids kamp mot Goliath.

”Det är oacceptabelt att en utländsk stat försöker påverka en folkomröstning med en hemlig pr-kampanj, det visar på bristande respekt för direktdemokratin”, skriver organisationen Bündnis Nein zu den Kampfjet-Milliarden i ett pressmeddelande.

Kräver redovisning av kampanjmedel

Nej-sidan i Schweiz kräver nu att alla detaljer om samarbetet mellan det schweiziska försvarsdepartementet och den svenska ambassaden i Bern redovisas. Dessutom kräver Nej-sidan, där bland annat Socialdemokraterna och De gröna ingår, att ja-sidan öppet redovisar var kampanjmedlen kommer ifrån.

Enligt nej-företrädarna är det dock än värre att försvarsminister Ueli Maurer kände till aktiviteterna och välsignade och uppmuntrade dem. De kräver nu svar på en rad frågor om Maurers roll. Bland annat reagerar nej-sidan på att den svenska ambassaden i sin rapport citerar icke offentliga diskussioner i den schweiziska regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.