Det var mycket halt på vägarna i norra Skåne under måndagskvällen. Foto: TT

Flera olyckor i ishalkans spår

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket halt på vägarna i stora delar av Sverige och en rad olyckor har inträffat. SMHI har utfärdat klass 1-varning för att halkan kan fortsätta.

Varningen gäller under tisdagsmorgonen i de södra och västra delarna av landet upp till och Värmland.

Redan på måndag eftermiddag skadades fem personer i en krock i Bergsjöbacken i Göteborg med flera bilar inblandade. Halka ses en möjlig olycksorsak, enligt polisen.

Senare under kvällen inträffade en singelolycka i Skövde, där en bil körde av vägen och slog runt. Dock klarade sig passagerarna i bilen utan skador.

Enligt Jenny Widén, presstalesman för polisen i Västra Götaland, rapporterade polispatrullen på olycksplatsen i Skövde att det var mycket halt. Hon säger att det har varit flera mindre olyckor där halkan kan vara en trolig orsak.

Olyckor rapporterades även från Uddevalla och Vänersborg.

Svåra problem

Ett nederbördsområde med mildare luft är på väg in från väster och när det regnar på kalla vägbanor kan det bli svåra problem med halka.

– Det är just vägytetemperaturen som man måste hålla koll på. Det kan vara plusgrader i luften men fortfarande minusgrader på vägytan, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– Framförallt en bit in på förmiddagen håller vägytan fortfarande minusgrader men vi får in fuktig luft och det är risk för frosthalka.

Under morgonen värms vägytorna upp till plustemperatur i Skåne och längs Västkusten. Senare under förmiddagen fortsätter uppvärmningen även i övriga Götaland.

– Däremot i Dalarna och vidare norrut, kanske mot Hälsingland, kan det falla regn på kalla vägytor ochså under dagen och därmed ge risk för ishalka, säger Per Stenborg.

Fakta: Klass 1-varning på grund av ishalka

SMHI har tre varningsklasser. Klass 3 är den allvarligaste och utfärdas vid mycket extremt väder.

Klass 1-varning innebär en väderutveckling som väntas innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

En varning klass 1 utfärdas exempelvis då det föreligger risk för isbeläggning på vägbanor, då det är väder som medför ishalka. Bland annat kan det handla om regn som följs av snabbt fallande temperatur till noll grader eller kallare på vägbanan.

De varningar som SMHI har utfärdade för eftermiddagen och kvällen gäller Skåne, västra delarna av Småland, Halland, Västra Götalands län samt Värmland och Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.