Foto: TT

Flera olyckor men ändå ganska lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen inträffade flera olyckor i trafiken men den trafikintensiva Skärtorsdagen blev ändå ganska lugn.

Skärtorsdagen är en intensiv trafikdag då mängder av svenskar reser bort för att fira påsken. Och det här året var inget undantag.

Men överlag var torsdagen en förhållandevis lugn trafikdag. Även om köerna runtom i landet stundtals var långa och flera olyckor inträffade, finns inga rapporter om några olyckor med svårare personskador.

Lastbilar i flera olyckor

Det var dock inte helt från krockar. Vid 15-tiden på torsdagen hade det redan inträffat en del olyckor. Den tunga trafiken var fortfarande ute på vägarna under eftermiddagen och i flera olyckor var lastbilar inblandade.

– Det är stora fordon och det är ingenting man får undan i brådrasket, sade Sveriges Radios trafikreporter Elisabeth Edberg som medverkade i i SVT:s livesändning på webben.

Vid 13.30-tiden inträffade en olycka på E18 i höjd med Brottby nordost om Stockholm. Det var en buss som kolliderade med en lastbil i det norrgående körfältet i riktning mot Norrtälje, rapporterar SVT:s ABC.

På Yttre Ringvägen i Malmö vid trafikplatsen Petersborg inträffade en trafikolycka som påverkade trafiken ganska mycket, bland annat eftersom flera räddningsfordon var på plats.

Vid Slussen i Stockholm körde en lastbil fast i en av tunnlarna. Olyckan inträffade vid 11-tiden och ledde till stopp i trafiken i västergående riktning.

– Stockholm är ju jättekänsligt. Varje gata är som en pulsåder. Korkar det igen på ett ställe får det konsekvenser på flera ställen i form av köer, sade Elisabeth Edberg.

Men på det stora hela har det ändå varit relativt fritt från olyckor, påpekade Elisabeth Edberg i webbsändningen vid 15-tiden.

– Det har mest varit stillaståenden och hjulbyten, säger Elisabeth Edberg.

Många norrmän i Jämtland

Elisabeth Edberg berättar att det är ganska mycket trafik även på de mindre vägarna.

– Jag har varit i kontakt med polisen både i Gävleborgs och Jämtlands län. De berättar att det är ganska många norrmän som tar sig över gränsen, bland annat för att komma till Systembolaget innan det stänger.

Elisabeth Edberg upprepade också flera av de kända råden för den som är ute i tät trafik. Bland annat nämnde hon det numera mer eller berömda ägget.

– Man ska sänka hastigheten och köra som om man hade ett ägg mellan foten och gaspedalen.

– Det är viktigt att hålla avstånden. När det har blivit en incident på vägen ska räddningstjänsten fram och det bildas köer. Då är det inte helt ovanligt att det blir en krock i köslutet, sade Elisabeth Edberg.

Inte mer än en vanlig vardag

Tvärtemot mot vad de flesta kanske tror är det inte väldigt mycket bilar ute på vägarna under påsken. Det är faktiskt mera trafik under en vanlig vardag. Saken är bara den att de flesta åker åt samma håll i påsktrafiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.