Partiets ambitioner är att minska elevantalet med ”cirka fem barn i stora klasser”.
Socialdemokraterna i Stockholms stad pekade i en rapport tidigare i år på att medianstorleken på stadens F-3-klasser låg på 24 elever förra året, jämfört med 21 elever 2006. Till skillnad från Skolverket har S alltså plockat in även förskoleklasserna, som generellt är större än årskurserna 1-3.
Även regeringen vill minska klasserna
Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, har tonat ned behovet att mindre klasser. ”Jag ser gärna mindre klasser, men det är annat som är viktigare”, sade Björklund så sent som i februari.
I mars kom oväntat nya besked. Allianspartierna presenterade ett ”lågstadielyft”: 2,3 miljarder kronor per år till bland annat mindre klasser.”Varje lågstadieklass i Sverige skulle kunna minskas med i snitt fyra till fem elever”, sade Björklund till Dagens Nyheter.
Men regeringen lämnade samtidigt öppet hur skolorna ska kunna använda statsbidraget: ”för att exempelvis minska storleken på klasserna, ha fler lärare i klassrummet, ha fler halvklasstimmar eller anställa fler speciallärare”, enligt regeringskansliets sammanfattning.