Två bilar har kört av E22 mellan Söderköping och Norrköping vid Fransberg. Foto: Niklas Luks

Flera trafikolyckor efter blixthalka

Uppdaterad
Publicerad

Frosthalka i väst, ishalka i öst och snöhalka i nord. Väderläget har skapat kaotiska situationer på flera håll i landet nu på morgonen.

Nio olyckor inom loppet av en timme. Så såg det ut runt Nyköping på tisdagsmorgonen, rapporterar SVT Sörmland. Trafikolyckorna hopar sig i Södermanland, och just i Nyköpingsområdet är det extra drabbat.

Även området runt Stockholm och Uppsala var väldigt olycksdrabbat.

På E22 mellan Söderköping och Norrköping skedde två singelolyckor tidigt på morgonen – med bara 50 meters mellanrum. Tre personer skadades, men ingen av dem allvarligt. Polisens vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist varnar till SVT:s Östnytt att det är mycket halt på vägarna.

Trafikverkets halkprognos visar på stora områden med halka under hela morgonen och förmiddagen. I västra delarna av landet är det lokal frosthalka, i östra Sverige finns områden med ishalka och i norra Sverige finns stora områden som drabbats av snöhalka.

”Kommer bli fler olyckor”

Snön har vräkt ner i Västerbotten under hela natten, även vid kusten. För många blev snöfallet en chock. Flera trafikolyckor har inträffat under morgonen, bland annat en i Nordmaling och en vid Gimonäs i Umeå. Även på E4 vid Husum har det inträffat en allvarlig olycka.

– Det är nog många som har beräknat tiden till jobbet utifrån att det ska vara asfalt och bra väglag. Det är nog en del som tagit bort vinterhjulen, säger vakthavande befäl Uno Nilsson till Västerbottensnytt.

Vad ska man tänka på?

– Ta det försiktigt och håll ett ordentligt avstånd till framförvarande bil. Sänk hastigheten, tidsvinsten du gör genom att köra fort är max ett par minuter.

Kommer det att bli fler olyckor i dag?

– Ja, det är jag helt övertygad om, säger Nilsson.

Trots alla olyckor har inga personskador inrapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.