Flickor misstänkts ha tvingats till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska flickor, 13 och 17 år, är försvunna sen snart två års tid. Efter att de båda tjejerna, fosterhemplacerats enligt LVU, lagen om ungdomsvård, så försvann de och svenska myndigheter misstänker att det rör sig om hedersrelaterad brottslighet.

På Attunda tingsrätt pågår en rättegång om misshandel. Två bröder har åtalats för att ha slagit sina två yngre systrar, men det finns något mycket mer allvarligt än själva misshandeln.

 – Jag anser att misshandeln är hedersrelaterad, säger åklagaren Yngve Rydberg till SVT Nyheter. De två unga tjejerna uppför sig inte som familjen vill och därför har de blivit misshandlade.

De båda systrarna gick i skolan i norra Stockholm. På hösten 2012 misstänkte skolan att ett av barnen utsatts för misshandel. När socialtjänsten hörde de två flickorna, då 11 och 15 år, berättade de att de utsatts för fysisk och psykisk misshandel under hela sin uppväxttid.

Hamnade i fosterhem

Barnen hamnade i ett fosterhem efter att barnen omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Mamman ansågs inte vara kapabel att sköta barnen. Man påpekade att det fanns brister i omsorgen och att hon begränsade flickornas frihet. De fick till exempel inte gå på klassfester, delta på klassresor eller i fritidsaktiviteter.

Flickorna sa att deras två äldre bröder misshandlade och tryckte ned dem. De hotades också ofta med att de skulle skickas till fadern, som bor i Kurdistan, om de inte skötte sig.

De båda bröderna förnekar att de misshandlat tjejerna.

Försvunna sen 2012

Ingen har sett flickorna sedan slutet av 2012. Polisen har gjort en internationell efterlysning av flickorna och en person misstänktes för olaga frihetsberövande, men den utredningen lades ner i våras. Polisen misstänker att barnen tvingats till Irak, för att de inte levde upp till den hederskultur som krävdes av familjen.

– Vi har ingen aning om var flickorna befinner sig, säger åklagare Yngve Rydberg.

Anser du att polisen har gjort tillräckligt för att söka efter tjejerna?

– Jag anser att de har gjort vad de kunnat, säger Yngve Rydberg.

Dilek Baladiz, som jobbar på Origo Stockholm, mot hedersrelaterat våld och förtryck säger att det är mycket vanligare än vad man kan tro. Enligt en undersökning av Ungdomsstyrelsen från 2009 fanns det då 70.000 tjejer och killar som levde i Sverige under så kallade hedersnormer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.