Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Foto: SVT

Flygexpert: Svårt att veta orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Ett Jas Gripen-plan som Ungern hyr från Sverige var under tisdagen inblandat i en olycka i samband med en militärövning i Tjeckien. – Då det fortfarande är väldigt tidigt och att informationen ännu är knapphändig är det svårt att veta vad som är orsaken, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till SVT Nyheter.

– Det man alltid kan fråga sig är om det är människa eller teknik som ligger bakom. Men det kan också vara en kombination av de två, säger han.

Planet uppges ha glidit av landningsbanan i samband med att det skulle landa. Hans Kjäll säger att man än så länge ska vara försiktig med att spekulera i vad som kan ligga bakom olyckan men nämner en orsak som han tror att haverikommissionen kommer att utreda.

– En hypotes kan vara att piloterna av någon anledning förlorade kontrollen och då beslöt sig för att skjuta ut sig, vilket i sådana fall skulle vara helt enligt reglerna.

”Sällan piloterna skadar sig”

Hans Kjäll förklarar att även om planet befinner sig på marknivå är det sällan som piloter skadar sig i samband med att de skjuter ut sig själva.

– Man skjuts upp 40-50 meter så fallskärmen får tid att utveckla sig, säger han.

Då olyckan skett i Tjeckien blir det de tjeckiska myndigheterna som kommer att utreda orsaken bakom den.

– Men man kommer självklart att samarbeta med Ungern, antagligen kommer även Saab att bistå.

Hans Kjäll tror inte att olyckan kommer att påverka Ungerns beslut att köpa loss de 14 Gripen-plan som de i dag hyr från Sverige.

– Det intressanta är om det visar sig att det är teknik som ligger bakom olyckan. Men även om det är det tror jag inte att det kommer att påverka affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.