Foto: SVT

Flykting om nya politiken: ”Det blir kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske flyktingen Muhammed Raed Saad tror att den tillfälliga utlänningslagen kommer att leda till kaos. Han blev själv räddad från en flyktingbåt som höll på att sjunka utanför Italien, på sin flykt till Sverige.

– Det här handlar om desperata människor, som lämnat sina familjer i en krigszon, säger han på knackig svenska. Han tror att de nyanlända i framtiden kommer att göra allt för att få ett jobb eller få det att se ut som att de har ett jobb.

– De kommer att köpa anställningskontrakt svart. Så som det händer nu med lägenhetskontrakt.

Svarthandel med anställningskontrakt

Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm delar Muhameds oro.

– Vi är oroliga för att vi kommer att se en svarthandel med anställningskontrakt och vi tror också att det finns risk för att personen inte vill gå in i insatser eller utbildningar som leder till ett jobb längre fram, säger Mathias Wahlsten.

Väljer vilket jobb som helst

Muhammed Raed Saad tror också att flyktingar med utbildning kommer ta vilket jobb som helst, om det nu gör att man kan stanna och få hit sina nära och kära.

– De väljer andra jobb, som att städa och diska, så det är jättesvårt. Det blir kaos, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.