Ankomstboende i Stora Ursvik i Sundbyberg. Foto: TT

Flyktingkrisen svår för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Kritiskt läge för sjukvården, brist på lärare i skolan och stora utmaningar att hitta boende.

Så beskriver kommuner runtom i Sverige flyktingsituationen i en ny nationell kartläggning

Vården, skolan och socialtjänsten. Alla tre står inför enorma påfrestningar, visar de rapporter som länsstyrelserna lämnat in till Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) gällande kommunernas situation i flyktingfrågan.

Kommunerna har fått ge sin bild kring två frågeställningar, den nuvarande situationen samt ett scenario med kraftigt ökad flyktingström.

#flykt

Bilden som kommunerna ger av situationen är också dyster.

– Det är en välkänd bild. Vi är i ett läge där vi tar emot fler flyktingar än vad vi någonsin har gjort och det sätter våra system under väldigt svår press, kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S).

– Samtidigt vet vi att det är väldigt olika fördelat. En slutsats som jag drar är att det blir ännu viktigare att få fram anvisningslagen, som gör det möjligt att fördela ansvaret på ett bra sätt över landet.

Höjt anslagen

Statsminister Stefan Löfven fick också frågan vid en pressträff i Göteborg vad man ska göra:

– Vi har höjt anslagettill kommunerna, både schablonbeloppet för alla människor som kommer hit, och det speciella schablonbeloppet för de asylsökande barnen som behöver plats i skolan, där har vi gjort en 50-procentig höjning. Vi har en diskussion tillsammans med Sveriges kommuner och landsting om vad vi kan bidra med mer, sade han.

Situationen som kommunerna beskriver är likartad över hela landet – redan nu ansträngd och med stor risk att förvärras.

– Kommunerna behöver fler lokaler, fler lärare, fler socialsekreterare, fler som tar hand om ensamkommande flyktingbarn. Det behövs mer av allt och det är jättesvårt, i ett kort perspektiv i alla fall, säger Håkan Söderholm vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

I Skåne lyfter man fram situationen gällande ensamkommande flyktingbarn.

– Situationen är mycket ansträngd i Malmö och Trelleborg vad gäller ensamkommande barn. Det är viktigt att Migrationsverket anstränger sig extra mycket för att få ut barnen till handräckningskommunerna i resten av Sverige, säger Gert Jacobsson, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Skåne.

Varnar för resursbrist

I Blekinge län varnar man för resursbrist inom skolan och för nationell kompetensbrist då risken finns att utbildningskvalitén sjunker.

– Det mest allvarliga är att hitta behöriga lärare. Om lösningen blir att man trycker in fler och fler elever i en klass ökar lärarbristen och man riskerar utbildningsnivån, säger Lars Olsson, avdelningschef vid avdelningen för samhällsutveckling.

Hur nära är ni en kritisk nivå?

– Om det fortsätterpå den här nivån, då kan man nå den gränsen inom ett par månaders tid.

Fakta: Så skriver länsstyrelserna

Blekinge:

Varnar för resursbrist gällande lokaler och lärare. ”Belastningen på skolan kan nå ett kritiskt läge inom månader”.

Dalarna:

Ett flertal kommuner varnar för att man redan nu hamnat i scenario två som beskrivs av MSB, det vill säga ett kraftigt ökat antal flyktingar, en fördubbling, som kommer till länet.

Gotland:

Skriver att Gotland inte påverkats av den ökade mängden flyktingar, förutom andelen barn utan vårdnadshavare.

”Det ökade antalet ensamkommande barn har medfört en ansträngd situation på grund av brist på hem för vård eller boende, så kallade HVB-boenden, och familjehem. Även svårigheter att utifrån ett ö-läge rekrytera socialsekreterare och boendepersonal är en begränsning”.

Gävleborg:

Ökade krav på skolhälsovård och kuratorstjänster på grund av att många barn har svåra eller tragiska upplevelser med sig.

Halland:

Varnar för ”social oro inom skolan” och förskoleplatser räcker inte till vilket betyder att barn får bussas till andra skolor i kommunen.

Jämtland:

Anger att det är svårt att rekrytera gode män. ”75 procent av kommunerna beskriver belastningen på denna verksamhet som kritisk redan på kort sikt med nuvarande antal inkommande flyktingar till kommunen”.

Jönköping:

Svårigheter med att rekrytera kompetent personal till socialtjänsten.

Kalmar:

”För sjukvården är läget inte kritiskt ur ett kort perspektiv, men på lång sikt tror man att barnhälsovården inte kommer att kunna arbeta efter de nationella riktlinjerna”.

Kronoberg:

”Ser stora utmaningar för kommunerna avseende bland annat att skaffa boende till de som fått uppehållstillstånd liksom social oro till följd av utanförskap som flyttar in i det lokala sammanhanget”.

Norrbotten:

”Länsstyrelsen gör bedömningen att kommunerna inte kommer att kunna hantera den rådande situationen på lång sikt (12 månader) utan att det får stor påverkan på den kommunala verksamheten”.

Skåne:

”I Trelleborg och Malmö är stora delar av kommunen berörda och situationen är mycket ansträngd”.

Stockholm:

Gör bedömningen att socialtjänsten inom Stockholms stad inte kommer att klara av att ”hantera läget med nuvarande resurser, rutiner och krav”.

Södermanland:

”Om situationen fortgår under längre tid och ett kraftigt ökat antal ensamkommande barn kommer till länet blir situationen ohållbar”.

Värmland:

Påtalar att inom skolan kan ”en viss typ av undervisning ges men klarar inte av alla krav som skollagen kräver”.

Västerbotten:

”Längre väntetider för skolart. Fler elever per klass. Stora svårigheter att få tag på behöriga lärare i framförallt svenska som andraspråk”.

Västernorrland:

”Vår bedömning är att länet nätt och jämt klarar av hanteringen av flyktingsituationen med nuvarande tillströmning. Skulle tillströmningen öka kraftigt blir situationen kritisk, framförallt inom socialtjänst, skola och primärvård”.

Västmanland:

Flera kommuner varnar för att de i förlängningen inte kan upprätthålla patientsäkerheten.

Västra Götaland:

”Situationen i Västra Götalands län bedöms som ansträngd till följd av det stora antalet flyktingar och andra skyddsbehövande. I Mölndals stad och Göteborgs stad kan situationen beskrivas som mycket ansträngd”.

Uppsala:

Situationen bedöms hanterbar men såväl bostadsbrist som svårigheter med personalförsörjning gällande bland annat socialtjänsten lyfts fram.

Örebro:

Utredningsverksamheten inom socialtjänsten behöver förstärkas ”men det är svårt att få tag i personal med kompetens vilket riskerar att medföra att rättssäkerheten försvagas”.

Östergötland:

Flyktingmedicinskt centrum som ansvarar för hälsokontroll av nyanlända lyfter fram en växande köproblematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet