Flyktingkrisen växer – så kan du hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Körsång, pyssel, språkcafé eller läxhjälp. Behovet av insatser för att underlätta flyktingarnas situation och underlätta integrationen är enormt. Och svenskarnas vilja att engagera sig verkar växa sig allt starkare.

Europa upplever just nu den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, och för varje dag som går blir den allt mer påtaglig. Många svenskar ställer sig frågan hur de kan hjälpa till för att lindra den akuta nöden och underlätta mottagandet.

Och engagemanget växer snabbt. Sedan slutet av förra veckan, då 71 flyktingar hittades kvävda till döds i en lastbil i Österrike, har ytterligare nästan 10.000 svenskar skrivit under Rädda barnens upprop för säkra vägar till Europa. Allt fler svenskar hör också av sig direkt till organisationen för att höra efter hur de kan hjälpa till. Och behovet finns.

#flykt

Pyssla på asylboenden

– Förutom att bli månadsgivare finns det hur många sätt som helst att engagera sig, inte minst på asylboenden runt om i landet. Allt från utflykter och läxhjälp till att bara pyssla och leka med barnen. Det finns föreningar över hela landet som behöver frivilliga insatser för att göra livet på asylboendet lite mer barnvänligt, säger Jakob Andersson på Rädda Barnen och poängterar att det inte minst behövs stort engagemang för att förbättra situationen för ensamkommande flyktingbarn.

I takt med att flyktingvågen, och därmed lidandet, på allvar nått fram till Europa har många hjälporganisationer utökat sina insatser där. Från att tidigare inriktat sig på områdena i direkt närhet av krigets Syrien har hjälpinsatserna utökats. Först till Grekland och Italien och just nu till Serbien, där man håller på att upprätta barnsäkra platser och delar ut matpaket.

Kampanj för fler frivilliga

Även Röda Korset har märkt av hur den allt mer akuta flyktingsituationen satt fart på svenskarnas vilja att hjälpa. Sedan några veckor bedriver organisationen en riktad insamling av pengar till stöd för människor på flykt till Europa. Inom kort drar man också igång en kampanj för att locka fler frivilliga att engagera sig i lokala stödinsatser.

– Det finns väldigt mycket olika uppdrag och behovet av volontärer är enormt. Det är allt från att bli kompis med en nyanländ och ge den en introduktion i det svenska samhället till att hjälpa till i ett språkcafé. Lokalt arrangerar vi till exempel cykelskolor, simskolor och körer, det finns otroligt mycket man kan engagera sig i, säger Karin Tengby på Röda Korset.

Kläder och leksaker

Förutom penningbidrag och frivilliginsatser finns också ett behov av kläder, leksaker som går att skänka via Svenska Kyrkan, Islamic Relief och andra organisationer. Man kan också skänka sakerna direkt till ett asylboende i närheten av där man bor.

Allt fler kontaktar också Läkare Utan Gränser för att höra efter om hur de kan hjälpa till. I första hand behöver organisationen bidrag till sin aktutfond eftersom man ställer mycket höga krav på de fältarbetare man rekryterar. Varje år reser 120 svenskar ut på uppdrag för organisationen. Främst medicinsk personal som läkare, sjuksköterskor och barnmorskor som ofta får arbeta under mycket tuffa förhållanden.

– Men vi märker av att människor bli berörda av nyheterna. Och att följa debatten är också ett sätt att engagera sig, säger Malin Lager på Läkare Utan Gränser.

Organisationens fokus skiftar nu mot Europa. Just nu har man tre fartyg patrullerande på Medelhavet och håller på att etablera mobila läkarkliniker i Makedonien och Serbien, där den stora flyktingströmmen just nu rör sig.

Så kan du hjälpa

Skänk pengar:

Flera organisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt. Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR, Läkare Utan Gränser med flera tar emot bidrag. Man kan också bli månadsgivare. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Skänk kläder, skor och saker:

Enklast är att skänka direkt till ett asylboende i närheten där plaggen kommer till direkt användning. Svenska kyrkan, Islamic Relief och Röda Korset tar också emot kläder som antingen går direkt till behövande eller säljs till förmån för flyktinghjälp.

Skänk din tid:

Röda Korset och Rädda Barnens lokalavdelningar har stort behov av volontärer som kan hjälpa till på asylboenden med allt från lek och pyssel till läxor och spåkundervisning. Volontärbyrån förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet