Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet.

”FN borde uppmuntra visselblåsare”

Uppdaterad
Publicerad

Avstängningen av den svenske FN-visselblåsaren Anders Kompass oroar det svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. – Bara misstanken om att en FN-tjänsteman tystas för att han eller hon uppdagar något så här allvarligt känns väldigt oroande.

Nyheten om att Anders Kompass, en högt uppsatt FN-anställd, är avstängd från sin tjänst har fått många att regera.

Orsaken till avstängningen ska vara att Kompass lämnat över en intern rapport om sexuella övergrepp, som franska FN-soldater ska ha begått mot barn i Centralafrikanska republiken.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

”Respekterad och erfaren”

Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet, en fristående organisation som vill påverka FN:s arbete, blev förvånad när han hörde talas om att Anders Kompass stängts av.

– Han är väldigt respekterad och erfaren. Jag har träffat honom ett antal gånger och blev förvånad när jag hörde nyheten.

Aleksander Gabelic menar nu att FN:s utredning måste skötas på ett ansvarsfullt sätt eftersom det handlar om oerhört allvarliga anklagelser.

”Handlar om FN:s trovärdighet”

Han säger också att FN måste leva upp till sin princip om nolltolerans mot sexuella övergrepp samt principen om att inte på något sätt tysta tjänstemän som uppdagar allvarliga brott och övergrepp.

– Man bör snarare uppmuntra att tjänstemän larmar. Det får inte på något sätt tolkas som om att man ska vara tyst. Det handlar inte bara om det aktuella fallet utan om FN:s trovärdighet i stort.

– Bara misstanken om att en FN-tjänsteman tystas för att han eller hon uppdagar allvarliga brott och övergrepp känns väldigt oroande, säger Aleksander Gabelic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet