Foto: TT

Ban Ki-Moon på snabbvisit – berömde Sverige

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare försvarade flyktinguppgörelsen med Turkiet och berömde Sverige under ett blixtbesök i Stockholm i dag. Han kom direkt från ett flyktingmöte i Genève och träffade bland andra statsminister Stefan Löfven.

Ban Ki-Moon fick under presskonferensen bland annat frågor om det kritiserade flyktingavtalet som EU nyligen slöt med Turkiet. Frågan har varit om asylrätten följs.

– Nyckeln är genomförandet, sade Ban Ki-Moon och betonade att man måste tala om lösningar som innebär ett delat ansvar mellan länderna.

Berömde Sverige

Här fick Sverige stora skopor av beröm från generalsekreteraren som rabblade upp en mängd områden som han och Löfven diskuterat, och där Sverige enligt Ban Ki-Moon varit till stor hjälp för FN. Dit hör asypolitik, kriget i Syrien, hållbarhetsfrågor i Agenda 2030 samt att skapa ett modernt och transparent FN.

– Viktigaste syftet med besöket här är att uttrycka min djupaste beundran för Sverige och dess regering för att utveckla mänskliga rättigheter, sade han efter att ha hälsat åhörarna välkomna på svenska.

Löfven i sin tur kallade FN för den viktigaste internationella plattformen och radade upp landvinningar på sistone som bevis på det.

Nolltolerans mot sexövergrepp

Förutom EU:s ifrågasatta avtal med Turkiet fick FN-chefen även svara på hur han ser på hanteringen av FN-anställde visselblåsaren och svensken Anders Kompass, som larmade om sexuella övergrepp på barn som FN-styrkor i Afrika ska ha begått.

– Nolltolerans gäller gentemot sexuella övergrepp. En enda anklagelse är för mycket, vi kommer se till den blir utredd, och vi kommer ta hand om offren. Mänskliga rättigheter och värdigheter är prioritet nummer ett, lovade han.

Möte i Genève

Ban Ki-Moon hade innan deltagit i ett möte om vidarebosättning av syriska flyktingar i Genève. Och den frågan och inte minst EU:s flyktingavtal med Turkiet har diskuteras under samtalet med Stefan Löfvén.

Uppgörelsen med Turkiet har fått kritik av FN eftersom man oroar sig för bristande rättsäkerhet och flyktingarnas rätt till asyl. Den svenska regeringen hoppas att FN trots det kommer att hjälpa till att ta hand om flyktingar i Europa.

Förhoppning om kvinnlig efterträdare 

FN:s generalsekreterare förväntades också ha med sig information om fredssamtalen om Syrien som förs i Genève under ledning av Staffan de Mistura. De samtalen har fortsatt trots alla farhågor om sammanbrott. Det är en positiv utveckling i FN:s regi som Ban Ki-Moon förväntades framhålla.

Ban Ki-Moon har varit generalsekreterare i över nio år och slutar till årsskiftet. Processen att ersätta honom är redan nu igång. Många hoppas på en kvinna som FN:s nionde generalsekreterare.

Ska få medalj

FN:s generalsekreterare föreläser i Stockholms Stadshus och mottar också en medalj från Dag Hammarskjöld Foundation.

Frågan om Sveriges önskan om medlemskap i FN:s säkerhetsråd finns inte med på dagordningen vid Ban Ki-Moons besök. Men besöket av FN:s generalsekreterare i Stockholm välkomnas med säkerhet av alla som arbetar för ett svenskt medlemskap i säkerhetsrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.