Foto: TT

Folklig oro bakom ökat försvarsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Oron hos svenskarna ökar – och det leder till ett kraftigt ökat folkligt stöd för försvaret. Det visar nya siffror från SOM-institutet. Undersökningen visar också att migrationen blir en allt hetare fråga. Men det är inte bland motståndarna som intresset växer.

Krig, terrorism och utvecklingen i Ryssland. Där är några av orsakerna till att oron i samhället nu ökar. Det visar siffror från SOM-institutets årliga mätningar om vad svenskarna tycker i olika områden.                                                     

I den senaste undersökningen, gjord sent förra året ökar känslan av oro i samhället markant. Oron för Ryssland har tredubblats – från 13 procent av folket till 39 procent som säger sig vara mycket oroade över situationen i Ryssland.

– Ukraina och Syrien är inte så långt bort, vi ser hur kriget kryper närmare, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet.

Ökad oro för terrorism

Sedan 2012 ser man också en starkt ökande oro för krig och terrorism. 46 procent av folket är nu mycket oroade över terrorism.

– Mätningen är dessutom gjord innan terrordåden i Paris och Köpenhamn, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han menar att man också ser följder i opinionen. Till exempel ökar stödet för försvaret mycket starkt. 46 procent tycker nu att det är ett dåligt förslag att minska försvarsutgifterna, mot 18 procent som tycker det är ett bra förslag. Förra året vägde för och emot helt jämnt.

Man ser också förändringar i vilka frågor som är viktigast för svenskarna. Migration rankas nu som den tredje viktigaste politiska frågan. 27 procent nämner nu migrationen som en viktig fråga, jämfört med 22 procent för ett år sedan.    

”Motkrafterna vaknade”

Ändå ökar knappt motståndet mot migration. 43 procent tycker det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. 32 procent tycker det är ett dåligt förslag. Det är ungefär samma som förra året. Förklaringen finns i att intresset framförallt ökar bland de som är positiva till migration. Där har intresset ökat från18 procent till 24.    

– Under 2014 vaknade motkrafterna till den mobilisering mot migration som har funnits. Nivån av konflikt är högre, det är mer polarisering i samhället., säger Henrik Ekengren Oscarsson.      

Det syns enligt honom också i partisympatierna. 56 procent av  Sverigedemokraternas sympatisörer tycker migrationen är viktig – och 41 procent av de som röstat på Feministiskt initiativ.

– De här båda partierna fortsätter på ett sätt att rekrytera väljare åt varandra, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.