FP-ledaren Jan Björklund chattade på SVT Nyheter. Foto: Hasse Burström/SVT Nyheter

Folkpartiets Jan Björklund chattade med tittarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter sin medverkan i SVT:s program Partiledaren svarade Jan Björklund på tittarnas frågor. Hela chatten hittar du här!

Alliansväljare: Kan händelserna idag kring kärnkraften riskera att DÖK bryts?

Jan Björklund:

Det är ett mycket olyckligt beslut att stänga två kärnkraftsreaktorer. En viktig orsak är regeringens höjning av effektskatten på kärnkraft. Regeringen har samtidigt bjudit in till samtal med alliansen om energi, vilket är svårbegripligt när man ändå låter MP bestämma. Regeringen bryter mot andan i decemberöverenskommelsen genom detta agerande.

Stefan: Kommer du att fortsätta att jobba för att förstatliga skolan?

Jan Björklund:

Ja. Kommunaliseringen av skolan är en av de mest misslyckade skolreformerna i Sverige. Skolan måste återförstatligas.

Vari: Hej Jan, tycker du vi ska ha en höjd bensinskatt?

Jan Björklund:

Nej, vi har inga sådana förslag.

Martin: Varför gjorde ni inte mer åt försvaret när ni satt i regering?

Jan Björklund:

Från Folkpartiets sida ville vi förstärka försvaret mer än vad övriga partier ville. Precis som nu alltså. Den ryska utvecklingen är mycket oroande.

Kenneth: Vad bör Sverige satsa på, vägnätet eller järnvägen?

Jan Björklund:

Båda. Vi behöver ett bättre vägnät, med t ex sammanhängande motorväg mellan våra storstadsregioner, och förbifarter för bilar runt våra största städer. Men vi behöver också bygga banor för höghastighetståg i Sverige.

Kenneth: Tror du att en högskoleutbildning är ett krav om ca 20år för samtliga jobb eller tror du att det kommer att komma ”enklare jobb” i framtiden?

Jan Björklund: Andelen jobb som kräver allt högre utbildning kommer med säkerhet att öka. Men det kommer också alltid att behövas många jobb där inte teoretisk utbildning är det viktigaste.

Lars Forsberg: Hur ska ni betala satsningarna på skola, äldre och försvaret?

Jan Björklund: De satsningar som görs måste betalas över statsbudgeten. Vi föreslår en del höjda miljöskatter i dag och vi gör besparingar på statliga myndigheter. Vi kan tänka oss vissa höjningar av skatter, dock inte på jobb och företagande.

Norrlänningen: Varför är ni positiva för friskolor? Är det inte bättre om överskott återinvesteras istället för att det går till ägarnas vinster?

Jan Björklund:

Jag är positiv till föräldrars valfrihet. Om föräldrar vill välja friskola ska de få göra det. Staten ska ha stark kontroll på kvaliteten i alla skolor (friskolor och kommunala). Skolor som missköter sig ska inte få behålla sina tillstånd. Utan möjlighet till vinst kommer det inte att finnas så många friskolor, eftersom verksamheten alltid kan gå med förlust.

Fredrik i Östersund : Varför fortsätter ni fokusera på mindre grupper i skolan, när det är vetenskapligt bevisat att gruppernas storlek är av underordnad betydelse. Varför inte lägga pengarna på bättre löner till lärarna, vilket leder till högre status för läraryrket och i sin tur stoltare lärare som utför sitt jobb bättre!

Jan Björklund:

Högre lärarlöner är viktigare än att  minska gruppstorlekarna generellt. Högre lönelägen är viktigt för att öka andelen som söker in till läraryrket och på sikt stärka kvaliteten i lärarkåren. Inget är viktigare för skolan på lite sikt. 

Per Gbg: Vad anser du om tiggeriet som förekommer över hela Sverige och vad ser du för lösning på problemet?

Jan Björklund:

Orsaken till att vi nu har många tiggare i Sverige och i västeuropa är att Rumänien diskriminerar sin romska minoritetsbefolkning. Detta problem kan bara lösas genom att Rumänien ändrar sin politik. Vi måste inom EU sätta stark press på Rumänien att genomföra nödvändiga reformer.

Alaalaal: Vill ni höja CSN-bidraget?

Jan Björklund:

Som utbildningsminister höjde jag studielånen. Jag anser att de måste fortsätta att skrivas upp med prisökningarna. Det är dock en rimlig modell att studenter tar lån, som man betalar tillbaka senare i livet, eftersom de flesta akademiker hamnar i yrken där inkomsterna är högre än för genomsnittet.

Hermann: Det behövs bra förslag på lagliga vägar för flyktingar in i Europa. Har du några bra idéer på sådana?

Jan Björklund:

I grunden handlar detta om att fler länder i Europa måste vara beredda att ta emot fler flyktingar. Tyskland och Sverige bör tjäna som föredömen för andra. ”Legala vägar” går att konstruera på olika sätt, men kärnan är att andra länder är beredda att ta sitt ansvar.

Nisse: Hur ställer du dig till kvotering till bolagsstyrelser?

Jan Björklund: Mitt svar är nej till lagstiftad kvotering. Företagens ägare måste bestämma vem som sitter i deras egna styrelser. Däremot tycker jag det är bra att många företag nu medvetet arbetar med att öka andelen kvinnor, både i styrelser och i ledningsgrupper.

Vladimir: Varför samarbetar du med en partiledare som vill utreda förminskad aborträtt? Är det här inte att överge principer för politisk taktik?

Jan Björklund:

Folkpartiet kommer inte att acceptera några uppluckringar av aborträtten. Personal som är anställd i sjukvården måste kunna utföra de arbetsuppgifter som det åligger sjukvården att utföra.

John Egerstedt: Vad tycker du om licensjakt på varg?

Jan Björklund:

Jag tycker att vi ska ha en livskraftig vargstam i Sverige. Men vargen upplevs hotfull i många bygder i Sverige, och det måste tillåtas att utföra jakter i den omfattning som behövs.

Anna: Anser du att systemet med en karensdag fungerar bra?

Jan Björklund:

Ja. Sjukförsäkringen i Sverige är en generös försäkring, vilket den ska vara. Karensdagen är till för att förebygga överutnyttjande.

PIA: Sverigedemokraterna eller vänsterpartiet ?

Jan Björklund:

Jag vill inte samarbeta med något av de partierna.

Anna: Hur ser Folkpartiet på tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar och vad har ni för förslag för att förbättra integrationen?

Jan Björklund:

Det viktiga är att nyanlända flyktingar snabbt kommer i jobb och får egen lön, i stället för att leva på bidrag och i utanförskap. Vi måste tillåta enklare jobb med något lägre ingångslön. Vi skulle kunna pröva en modell där man får permanent uppehållstillstånd när man skaffat egen försörjning, vilket skulle öka drivkraften att skaffa jobb. Barnfamiljer och konventionsflyktingar bör få permanent från början.

Söderberg: Hej Jan. Varför ska det gå välja skolor? Vem vill ens gå en dålig skola? Varför inte se till alla är bra och rättvisa?

Jan Björklund: Visionen är så klart att alla skolor är exakt lika bra. Så kommer det nog aldrig att vara, och föräldrar har olika önskemål. En del barn är musikaliska, andra har andra talanger som kan utvecklas. Jag tycker det är bra med mångfald. Alla är inte likadana.

Webbred: Då är chatten slut för i dag. Tack till Jan Björklund och alla er som ställde frågor. Ni kan se kvällens program av Partiledaren där Jan Björklund medverkade i efterhand i SVT Play.

Jan Björklund: Tack för alla frågor. Hej då! Jan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.