Folksam-vd fick rejält lönelyft

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan gick LO ut och kritiserade näringslivets toppar för att vara giriga när deras inkomster stigit i höjden. Men nu visar Rapports granskning att VD:n i det fackligt kontrollerade försäkringsbolaget Folksam ökat sina inkomster rejält.

LO publicerade förra veckan en undersökning om hur löneskillnaderna mellan de i toppen och de i botten ökat. LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin levererade då svidande kritik mot topparnas girighet.

-Direktörerna har inga som helst tveksamheter, utan tar ut så mycket de kan få som enskilda individer, sade Vanja Lundby-Wedin.

Ökar

Rapport har granskat om facket själva hållit igen i Folksam, ett bolag som helt kontrolleras av just facket. Men i Folksam har VD:n tvärtemot LO:s undersökning ökat sin sammanlagda inkomst ordentligt.

Som ordförande i ett av Folksam-bolagen sitter LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin.

LO:s undersökning visade att topparna visserligen har jättelöner, men att deras sammanlagda inkomster faktiskt sjönk med sju industriarbetarlöner.

Men den fackligt kontrollerade styrelsen valde att öka Folksams vd:s Anders Sundströms sammanlagda inkomst med en halv industriarbetarlön till över 6 miljoner kronor.

Halv industriarbetarlön

Men Wanja Lundby-Wedin anser inte att fackligt ägda Folksam kan jämställas med det övriga näringslivet.

-Här har vi en fast lön, tydliga kriterier för hur den lönen ska sättas och det är ersättningsutskottet som räknar fram det utifrån de kriterier som stämmnan har lagt fast. Det tycker jag gör att vi har ordning, säger Lundby-Wedin.

Peter Rawet

peter.rawet@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.