Arkivbilder på terrorister från Islamiska staten. Foto: TT

För första gången: IS-avhoppare tar avstånd offentligt

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke, som försvann från Lund i våras och som anslutit sig till extremiströrelsen Islamiska staten (IS), har återvänt till Sverige. Han tar nu offentligen avstånd från IS.

Pojken har fått hjälp att återvända med hjälp av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som leds av Mona Sahlin. Så sent som den 10 maj i år kunde man se 17-åringen i en video postad på Facebook där han bar en kalasjnikov och sjöng en lovsång till Islamiska staten (IS), skriver Svenska Dagbladet.  

Känd i islamistkretsar

Pojken var tidigare känd i radikala islamistiska kretsar i Skåne där han framträtt både som predikant och framfört religiösa hymner vid olika sammankomster. Sedan han kommit hem kan man på hans Facebooksida läsa att han tar avstånd från Islamiska staten.

Terroriströrelsen IS

”Men jag stödjer härmed inte längre Islamiska statens handlingar. De har en extrem tro när det kommer till takfir, och de förföljer nobla ulama(lärda).”, står det på Facebook-sidan.

Han skriver också att han inte stödjer IS, ”bl.a på grund av deras uppförande mot både muslimer och oskyldiga icke-muslimer. Jag stödjer inte dem då de dödar muslimer, bryter förtroenden och löften, inte följer vår religions balans i alla aspekter och då de förkastar råd från dem som inte är med dem.”

Första gången

Det är enligt tidningen första gången som en avhoppare från IS framträder offentligt i Sverige. Även i övriga Europa är det mycket ovanligt att avhoppare framträder.  

Att Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism bidragit till att 17-åringen kunde komma hem bekräftas av Daniel Norlander som är huvudsekreterare hos samordnaren. 

– Vi har varit involverade, i samarbete med konsulat, UD, säkerhetspolisen och andra myndigheter. Men vi har inte haft det operativa ansvaret,säger han till SVT Nyheter. 

Passar in i uppdraget?

Enligt Svenska Dagbladets Per Gudmundson, som skriver om detta på tidningens ledarsida, är det inte entydigt positivt att Nationella samordnaren hjälpt 17-åringen att lämna IS i Syrien.

Per Gudmundson undrar bland annat om det passar in i samordnarens uppdrag att ordna hemresor för IS-krigare och hur ”säkerhetsaspekten” i så fall hanteras.

– Det som ske nu är att fallet kommer att brottsutredas för att se vad som har gjorts och om det är åtalbart. Det görs av polis och säkerhetspolisen och inte av oss, fortsätter Norlander.

– Avhoppare kan bli strategiskt viktiga. Personer som aktivt tar avstånd från vad det tidigare sagt och gjort har ett väldigt stort värde. Det har vi sett i fall med högerextremister, säger Norlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet