Foto: TT

Förbjudna ämnen i svenska hårfärger

Uppdaterad
Publicerad

Många hårfärgningsprodukter är felmärkta och en del innehåller förbjudna ämnen. – De får inte till varningstexten, säger Gunnar Guzikowski, ansvarig utredare på Läkemedelsverket där man utfört 1.300 kontroller.

Fyra av tio kontroller av hårfärgningsprodukter visade på ett eller flera fel, vanligtvis med märkningen. Och i 36 produkter hittades förbjudna ämnen. De här ämnena bedöms dock inte ha någon akut hälsorisk för användaren.

– Totalt är det ganska få produkter men det är allvarligt att använda förbjudna ämnen i produkterna. Det är ämnen vi saknar bra information om, säger Gunnar Guzikowski, ansvarig utredare på Läkemedelsverket.

Fel på varningstexten

I undersökningen gjorde Läkemedelsverket 1.300 kontroller och det vanligaste felet gällde den varningstext som måste finnas på produkterna

– Grundfilosofin är att kosmetika ska vara riskfritt men här finns en påtalig allergirisk. Därför finns det många varningstexter så att budskapet att det finns riskerna går fram, säger Guzikowski.

Komplicerad produkt

Det vanligaste problemet var att varningstexten inte var översatt till svenska. Något som är ett krav i Sverige.

– Det är tur att de flesta kan läsa engelska men det förekommer att texten är på andra språk. Många av produkterna luktar väldigt starkt och det är en kemisk reaktion som uppstår. Det är en förhållandevis komplicerad produkt att använda så det är viktigt att man kan följa instruktionerna.

Expert: Var uppmärksam

De flesta av de produkter som haft fel har försvunnit från de större dagligvarubutikerna och kosmetikakedjorna men Guzikowski manar ändå till uppmärksamhet.

– Risken är större om man köper i mindre butiker med lite mer udda produkter, då måste man som konsument vara mer uppmärksam på produkternas märkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.