Förbud mot snusmärkning upprör

Publicerad

Snustillverkare och säljare är oroade för att förbud för smakmärkning på dosorna ska införas. Regeringens eget regelråd underkänner dessutom utredningen.

En statlig utredning lade i februari fram förslag på hur EU:s tobaksdirektiv ska införlivas i svensk lag. Ett förslag är att det på dosorna inte ska få framgå vilken smak snuset har.

Snustillverkarföreningen skriver i sitt remissvar att i stort sett allt svenskt snus är smaksatt på ett sätt som inte är möjligt för cigaretter – och att tillverkarens skyldighet att informera om konsumenter om produkters innehåll brukar anses vara väldigt viktig.

Även Livsmedelsföretagen är kritiska. Redan när utredaren lade fram sitt förslag ansåg man att smakmärkningsförbudet var en ”skitfråga”, eftersom inget skulle hindra att butiken till exempel på hyllan ger smaken.

Dessutom får utredningen underkänt av Regelrådet, som ska bedöma om konsekvenserna av ett enskilt förslag har utretts tillräckligt. I det avseendet är utredningen bristfällig i flera avseenden, påpekar man.

Även Näringslivets regelnämnd är kritisk mot de föreslagna smakreglerna, och skriver: ”En sådan reglering kan uppfattas som ologisk och omotiverad”.

Huruvida snus ska få smaksättas överhuvudtaget bestämmer Sverige själv och ett utredningsförslag väntas i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.