Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Förenade Arabemiratens utrikesminister Dr. Anwar Mohammed Gargash Foto: TT

Förenade Arabemiraten kallar hem ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Förenade Arabemiraten kallar hem ambassadör. Endast en vecka efter att Saudiarabien gjorde samma sak.

– Vi beklagar det, vi har goda och breda relationer med Förenade Arabemiraten som vi vill värna och utveckla, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S) till SVT Nyheter.

Sveriges diplomatiska relationer med arabvärlden blir allt mer ansträngda. Det började i förra veckan med att Saudiarabien stoppade Margot Wallström för att tala inför Arabförbundet och fördömdes av hela förbundet. Kort därefter fortsatte det med att Saudiarabien kallade hem sin ambassadör samma dag som det militära avtalet mellan Sverige och landet sades upp.

Nu följer Förenade Arabemiraten Saudiarabiens exempel och kallar hem sin ambassadör. Samtidigt kallar man även upp den svenska ambassadören Jean Thesleff för att ta emot en formell protest mot de ”grova uttalanden Wallström gjort mot Saudiarabien”.

Saudiavtalet

Kritiserade Saudiarabien

I ett uttalande säger Förenade Arabemiratens utrikesminister Dr. Anwar Mohammed Gargash att man tar hem ambassadören på grund av de ”starka uttalanden som den svenska utrikesministern gjort mot Saudiarabien och deras juridiska system”.

Upprinnelsen till den diplomatiska krisen är att Margot Wallström har kallat Saudiarabiens Sharia-lagar och straffmetoder ”medeltida”.  Bland annat kritiserade hon att en regimkritisk saudiarabisk bloggare straffats med piskrapp.

Förenade Arabemiratens utrikesminister säger att Wallströms uttalanden ”kränker suveränitetsprincipen som normala relationer mellan länder är baserade på”. Han menar också Margot Wallström har lagt sig i interna affärer och inte respekterat länders religiösa och kulturella särdrag.

Moderaterna: ”Oroande”

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström säger att Förenade Arabemiratens beslut att kalla hem sin ambassadör är oroande.

– Det är ovanligt, allvarligt och oroväckande att ambassadörer kallas hem på detta vis. Risken finns att Sveriges röst i världen försvagas, säger hon till SVT Nyheter.

Moderaterna är kritiska till hur regeringen har hanterat relationerna med bland andra Saudiarabien.

– Att Sverige ska kunna var en tydlig röst för mänskliga rättigheter, demokrati tycker vi är självklart och väldigt viktigt. Det vi har kritiserat är att det tycks vara dåligt hanterat, säger Karin Enström till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet