Scen ur serien ”Domstolen” som visar svenska domstolsförhandlingar i TV

TV-serie visar svenska domstolsförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

I kväll får TV-tittarna följa svenska domstolsförhandlingar i bild när serien ”Domstolen” startar. Programmet ger nytt bränsle åt diskussionen om att ta bort kameraförbudet i rättssalarna. Men regeringen vill snarare se en skärpning.

I serien ”Domstolen” får tittarna följa ett antal brottmål och tvistemål från början till slut. Filmaren Fredrik Undevik har arbetat med programmet i tre år och vill ge en bild inifrån rättssalarna, trots det fotoförbud som sedan över 70 år råder där.

– Vi har följt de regler och instruktioner som vi fått från respektive ordförande i respektive mål. Det kan ju tänkas att det är någon som har en annan uppfattning än vad jag har, men min uppfattning är att vi aldrig brutit mot fotoförbudet, säger Fredrik Undevik, producent för ”Domstolen”.

Hur man gått till väga har varit olika vid olika förhandlingar, säger Fredrik Undevik. Vid Stockholms tingsrätt har det gått till så här, enligt lagmannen där:

– Dels har man utnyttjat det som spelas in av rätten i form av förhörsupptagningar med video och det har skett med tillstånd av de som hörts. Och vad gäller övriga inspelningar så har man filmat de här personerna i rättssalen före rättegången och sedan har man kombinerat det med ljudinspelningar under själva rättegången, säger Stefan Strömberg, lagman Stockholms tingsrätt.

”Kameror skulle öka rättssäkerheten”

Fotoförbudet i rättssalarna har debatterats i många år och i bland annat Norge, USA  och vid krigsförbrytartribunalen i Haag tillåter man tv-sända rättegångar. Fredrik Undevik tror att rättssäkerheten i domstolarna skulle öka om det hävdes, åtminstone i de fall parterna godkände det

– Det kommer ju vara mycket mer journalister i rätten och i och med det kommer det bli större bevakning även på mindre mål. Den öppenheten tror jag stärker rättsäkerheten i förlängningen, säger Fredrik Undevik, producent för ”Domstolen”

Det tror även den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson som motionerat i frågan.

– Den ökade insynen skulle stärka förtroendet för rättsväsendet och få domare, åklagare och advokater att skärpa till sig. För mig är det en självklarhet att en offentlig rättegång ska kunna följas av alla som vill och inte – som nu – bara av det fåtal personer som får plats i rättssalen, säger Maria Abrahamsson (M), riksdagsledamot.

Kan bli strängare fotoförbud

En utredning om fotoförbudet är på gång, men den kan i stället leda till ännu strängare förbud vid domstolarna. Justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare Erik Boman säger att man vill öka tryggheten för vittnen och brottsoffer, bland annat så att inte de inte fotas av kriminella i samband med förhandlingar. Några planer på att ta bort förbudet i rättssalarna finns inte.

– Där ser man snarare problem, att det skulle kunna försvåra för personer som vittnar och därför har vi inte avsikten att tillåta tv-sändningar från rättssalarna, säger Erik Boman, pressekreterare hos justitieministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.