Förre ÖB:n Sverker Göransson. Foto: TT

Förre ÖB börjar jobba för Saab

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tidigare överbefälhavare Sverker Göranson ska hjälpa Saab att öka försäljningen till den amerikanska militären – ett halvår efter att han lämnat sin post. Men han ska inte sälja vapen till sin företrädare, lovar Saab.

Den 1 april börjar Sverker Göranson sitt uppdrag som rådgivare åt försvarskoncernen Saab i USA. Göranson ska bland annat agera bollplank när företaget ska sälja granatgevär och högteknologiskt kamouflagenät till den amerikanska militären.

Enligt Saab kommer Sverker Göranson inte att jobba med att sälja försvarsmateriel till Sveriges försvarsmakt.

– Det som är värdefullt för oss är hans många års kunskap inom försvarsområden i den här delen av världen. Exakta titeln som han hade sina sista år är inte lika viktig som kunskapen om den här marknaden, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson.

”Närhet i tid inget problem”

Göranson börjar sitt nya uppdrag ett halvår efter att han ersattes av Micael Bydén. Närheten i tid är inte ett problem, enligt Saab.

– Om man tidigare haft ett värv där det kan finnas kunskaper som omfattas av sekretessfrågor, eller att man har någon annan förbindelse, då gäller det alltid för vår personal att de måste följa de lagar som finns, oavsett hur lång tid som gått från att du har lämnat din arbetsgivare, säger Sebastian Carlsson.

Expert vill ha karenstid

Helena Sundén, generalsekretare för Institutet mot mutor, vill att regeringen beslutar om en karenstid för dem som lämnar höga statliga tjänster för att jobba i näringslivet.

– Det är viktigt att personer som sitter på förtroendeposter är objektiva i sitt sätt att bedriva arbetet, att frågetecken inte uppkommer att de kanske gynnar ett specifikt privat intresse, eftersom de vet att de har en framtida anställning där, säger hon.

TT: Vad är en bra tidsgräns?

– Det vi har sagt är minst sex månader, men där måste man göra bedömningen beroende på vem det är. Det är mer känsligt om man tidigare har arbetat med ett specifikt ärende som gynnar den nya arbetsgivaren.

Saab anställer Sverker Göranson genom hans företag, som bildades en månad innan han lämnade ÖB-posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.