Försäkringskassan har på regeringens uppdrag gjort en kartläggning och analys av assistansersättningen. LSS-reformen infördes 1994 och var tänkt för personer med omfattande funktionsnedsättningar. De skulle få en möjlighet att leva som andra, och själva kunna bestämma över sina liv. En del av LSS är personlig assistans, som nu Försäkringskassan analyserat.
Kraftig ökning
1994 beviljades 6100 personer assistansersättning, 2014 var de 16 400 personer. Antalet timmar med assistansersättning har gått från 21 till 100 miljoner timmar på 20 år.
– Vi ser i vår analys att förändringar i lagstiftningen har haft en avgörande betydelse för antalet assistansmottagare. När det gäller ökningen av genomsnittligt antal timmar per person är förklaringen rättspraxis och tillämpningen av lagen, säger Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.
”Dags för en översyn”
I rapporten framkommer bland annat att fler personer får assistanstimmar beviljade för tillsyn. Andelen som beviljas assistansersättning för all vaken tid, eller mer, så kallade dubbelassistans, har ökat, från 15 till 67 procent bland vuxna.
– Rapporten talar för att det nu är dags för en översyn av lagen, säger Ann-Marie Begler.
Fakta om volymökningarna i assistansersättningen mellan 1994 och 2014
- Antalet personer som är mottagare av assistansersättningen har ökat från 6 100 till 16 400
- Det genomsnittliga antalet assistanstimmar per person och vecka har ökat från 67 till 124
- Det totala antalet assistanstimmar i Sverige har femdubblats på 20 år, från 21 miljoner till 100 miljoner
- Andelen som beviljas assistansersättning för all vaken tid eller mer har ökat, från 15 till 67 procent bland vuxna