Försenat brev hade kunnat stoppa vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kan EU-kommissionen besluta om att anmäla Sverige till EU:s domstol för vargjakten. Kommissionen anser att de vetenskapliga argumenten för jakten saknas. Nu visar det sig att jakten var nära att stoppas redan ifjol.

Om ett brev från EU-kommissionen till svenska regeringen hade kommit fram hade årets vargjakt möjligen inte blivit av, rapporterar SVT-programmet Agenda.

I brevet, som skickades den 7 december, skriver kommissionen att Sverige kommer att dras inför EU-domstolen om en ny jakt inleds. Men enligt Miljödepartementet tog det tio dagar för brevet att nå Sverige och under tiden hann Naturvårdsverket fatta beslut om att ytterligare 20 vargar ska skjutas.

Anmäldes i mars

I mars förra året anmäldes den svenska vargjakten till EU-kommissionen av flera svenska miljöorganisationer, bland annat Naturkyddsföreningen. De menar att den bryter mot EU:s skydd av hotade djurarter och är olaglig. I 2010 års jakt hade då 28 vargar dödats – nära 13 procent av hela vargstammen.

Efter anmälningen började kommissionen en granskning som ledde till att den svenska regeringen fick svara på ett antal frågor om vargjakten.

Kan inte säga OK

EU-kommissionens reaktion på de svenska svaren var tydlig; underkänt.

-Hittills har vi inte sett någonting som vi kan säga okej till, säger Joe Hennon, talesman för EU:s miljökommissionär.

Kommissionens viktigaste invändningar mot den svenska vargjakten är:

• Förklaringen, att man måste skjuta vargar för att folk ska börja gilla varg, accepteras inte. Varför inte stängsla in och satsa på information i stället?

• Man accepterar inte heller taket på 210 vargar.

• Hur ska man komma till rätta med inaveln om inte några nya vargar kommer in. Sverige verkar gärna skjuta men inte lika gärna ta in nya vargar.

Inte bara gå ut och skjuta

Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, delar föga förvånande inte kommissionens uppfattning.

-Vi har uppfyllt våra löften helt och hållet. Vi har jobbat mycket aktivt med det. Vilket kommissionen vet, säger han.

Inom EU förväntade man sig att den svenska regeringen skulle vänta ut kommissionens beslut innan det blev någon ny vargjakt.

-Vi är besvikna över att vargjakten blev av. Vargen är en skyddad art och det står mycket tydligt i den europeiska miljölagstiftningen att det inte är tillåtet att döda eller fånga skyddade djurarter. Det är helt enkelt inte lagligt att bara gå ut och skjuta vargar, säger Joe Hennon.

Förebild för jägare

De europeiska jägarorganisationerna ser med stort intresse på det som händer i Sverige. Enligt paraplyorganisationen Face, där Svenska Jägareförbundet ingår, är Europa för tättbefolkat för alla vargar.

Organisationen vill skjuta på fler platser än idag.

-Jag skulle verkligen vilja betona att det här är innovativt och modigt gjort av Sverige, säger Angus Middleton på Face till Agenda.

Slut på vargjakten?

Jägarnas uppfattning delas inte av EU-kommissionen. Där har man efter ett år av övertalning tröttnat på Sveriges argumentation som man anser är både ovetenskaplig och otydlig.

Enligt miljökommissionären Janez Potocnik finns få andra möjligheter än att anmäla Sverige till EU-domstolen.

Nästa vecka väntas kommissionen fatta ett beslut som kan leda till ett stopp för jakten på varg i Sverige.

OBS!

Hela reportaget om vargjakten och EU-kommissionen kan ses i Agenda söndag kl 21.15 i SVT2 eller i efterhand på Agendas hemsida.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Agneta Gustavsson

agneta.gustavsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.