Foto: TT.

Forskare vill undersöka synen på cykelfyllor

Uppdaterad
Publicerad

Att cykla onykter är lagligt men inte helt ofarligt. Det förs ingen statistik på cyklister och alkoholpåverkan, men studier som gjorts visar att nästan hälften av cyklister som fått skallskador var onyktra. Nu vill forskare veta mer om cyklisternas syn på alkohol.

I den nya studien vill Statens väg- och transportforskningsinstitut utreda hur människor tänker kring att cykla berusade.

– Just den här studien är en del av ett större forskningsprogram som handlar om oskyddade trafikanter. Vår del handlar om att få kunskap om hur människor tänker ch resonerar kring det här, eftersom det i dag saknas sådan kunskap, säger  Jonas Ihlström, forskningsassistent vid Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI.

Eventuellt införa promillegräns

Studien ska bli klar till årskiftet. Förhoppningen är att den kan användas som underlag för informationskampanjer och diskussioner om att eventuellt införa promillegränser och ändrade försäkringspremier.

– Om det ska vara en lag eller inte, det är svårt att säga för då ska man också ha någon som upprätthåller den så det har vi inte alls gått ut med. Men däremot så vill vi ju att folk tänker till lite mer. Är man berusad så kanske man faktiskt kan ta och leda cykeln hem, säger  Katarina Bokström, nationell projektledare NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande).

– Det har inte varit högst upp på vår agenda men naturligtvis är det en fråga som vi kommer vara tvungna att ta upp. Särskilt när cyklarna blir fler och de går fortare, fortsätter hon.

Olagligt i flera andra europeiska länder

Att cykla med alkohol i kroppen är lagligt även i övriga Skandinavien. Men till exempel i Tyskland, Belgien och Spanien riskerar man böter. I Sverige kan man bli av med sitt körkort om man som cyklist orsakar en olycka. Men någon alkoholgräns för om du cyklar på en motordriven elcykel eller en vanlig cykel finns inte. Här gäller eget ömdöme, menar Lars Strömgren ordförande i Cykelfrämjandet.

– Det är ju en väldig frihet och cykla och så här i sommartider är det många som tack och lov ställer bilen när de har druckit och istället kanske väljer cykeln men det är väldigt viktigt att komma ihåg att man måste kunna cykla trafiksäkert och det kan man inte kompromissa med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.